Volledig scherm
Een studentenkamer. © Bert Beelen

Snelle stijging van aantal kamers in Nijmegen

NIIJMEGEN - Aan de groei van het aantal kamers in particuliere panden in Nijmegen lijkt geen eind te komen. Sinds 2014 zijn 111 vergunningen afgegeven voor het omzetten van een 'gewoon' woonhuis naar een pand met tenminste vijf kamers die worden verhuurd.

Dit betekent dat er de afgelopen drie jaar zeker 555 kamers bij particuliere pandjeseigenaren bij zijn gekomen.

Verkamering
De 'verkamering' vindt vooral plaats in Nijmegen-Oost, het centrum en Nijmegen-West. Dat blijkt uit cijfers van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen, (ODRN), voorheen Bouw- en Woning Toezicht. Dit jaar telt zelfs de grootste toevoeging van verkamerde woonhuizen sinds 2014 (45 panden).

Verrassend
De cijfers zijn verrassend. In het politieke debat de afgelopen weken over de aanpak van overlast door kamerverhuur suggereerden meerdere raadsfracties dat de groei van het aantal kamerpanden in de stad afneemt. In Nijmegen zouden bijvoorbeeld al meer dan voldoende kamers zijn voor studenten. Van woningnood onder hen zou geen sprake meer zijn, stelde onder meer SP-raadslid Bart van Berkel. Vooral omdat de grote studentenhuisvester SSH& in de afgelopen vijf jaar in Nijmegen meer dan 1.500 nieuwe kamers bouwde in enkele grote complexen.

Meer hierover in de Gelderlander van vrijdag 25 november, editie Nijmegen, of in de e-paper.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.