Doornenburg 0907- SP aktie tegen ontgassing op de Waal /BvH
Volledig scherm
Doornenburg 0907- SP aktie tegen ontgassing op de Waal /BvH © Erik van 't Hullenaar

SP controleert 400 tankschepen via internet op varend ontgassen

NIJMEGEN - Medewerkers van de Socialistische Partij houden zo'n vierhonderd tankschepen in de gaten via internet. Daarmee wil de politieke partij vaststellen hoeveel schippers giftige stoffen de buitenlucht instoten door hun tanks varend te ontgassen op de Gelderse rivieren. 

Begin juli hebben SP’ers vier dagen gebivakkeerd langs de Waal bij het Pannerdensch Kanaal om namen te noteren van passerende tankers. Via internet houden ze twee maanden bij waar de schepen heen varen en met wat voor vracht. ,,Daaruit kun je ook afleiden of de schepen varend worden ontgast’’, zegt Ronald Jansen van de SP. 

Landelijk verbod

Quote

Rederijen verdienen snel geld over de rug van de schippers en burgers

Ronald Jansen, SP

Over dit ontgassen is veel te doen: er geldt in Gelderland een provinciaal verbod, maar die is volgens de minister niet rechtsgeldig en wordt niet gehandhaafd. Tankschepen gaan ondertussen door met het schoonblazen van hun ruimen in de buitenlucht. ,,Een schande’’, vindt Jansen. ,,Rederijen verdienen snel geld over de rug van de schippers en burgers op de wal die worden blootgesteld aan giftige stoffen. Er moet snel een landelijk verbod komen.’’ 

Reders zeggen dat er te weinig mogelijkheden zijn om op een milieuvriendelijke manier te ontgassen. ,,Die kunnen snel gerealiseerd worden. Je hebt zelfs drijvende installaties. Als de wil er is, kan er veel geregeld worden’’, vindt Jansen. 

Benzeenlucht

Bij de reders die zich het meest bezighouden met deze praktijken gaat de Socialistische Partij later dit jaar acties voeren. Tijdens de telling langs de Waal maakten acht tankers zich schuldig aan het lozen van giftige stoffen in de lucht, zegt Jansen. ,,Terwijl we daar heel herkenbaar stonden, met SP-vlaggen. We roken een duidelijke benzeenlucht.’’ 

Afname

Uit metingen van de elektronische neuzen die de provincie langs de Waal en Rijn heeft geplaatst, blijkt dat tankschepen doorgaan met varend ontgassen. Zowel in april als in mei gebeurde dat dertien keer, in juni 8 maal. De laatste twee weken van februari plus de maand maart was dat nog 29 keer. Daarmee lijkt sprake van een daling. Een verklaring daarvoor heeft de provincie niet, zegt een woordvoerder.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.