Volledig scherm
Vrouwen in opleiding bij Wereldkoks aan de Smetiusstraat. © Gerard Verschooten

SP en PvdA: succesvolle praktijkschool Wereldkoks verdient meer steun

NIJMEGEN - De SP en de PvdA vinden dat de Nijmeegse wethouder Jan Zoetelief snel moet zorgen voor meer steun voor Wereldkoks, de praktijkschool voor mensen zonder opleiding die graag in een keuken willen werken.

Wereldkoks is al tien jaar actief en heeft al honderden mensen, vooral veel buitenlandse vrouwen, op weg geholpen naar een baan als bijvoorbeeld keukenassistent of naar vrijwilligerswerk. Sinds kort krijgt de organisatie minder geld van het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen voor de begeleidingstrajecten. Het voortbestaan komt hierdoor in gevaar, liet mede-oprichtster Debora Heijne vrijdagmiddag nog eens weten in het Nieuwscafé van De Gelderlander.

Acties

De raadsleden Maarten Sweep (SP) en Ammar Selman (PvdA) begrijpen er niets van dat het Werkbedrijf minder begeleidingstrajecten vergoedt. Ze gingen vrijdagavond na afloop van het Nieuwscafé met Heijne in gesprek over mogelijke acties richting de wethouder en het Werkbedrijf. Beide raadsleden willen in ieder geval dat wethouder Zoetelief op korte termijn met de leiding van het Werkbedrijf gaat praten over een extra inzet voor Wereldkoks.

Prioriteit

,,Er is in de horeca een grote vraag naar mensen. Wereldkoks leidt mensen op voor die jobs. Er zijn ook genoeg mensen die zich via Wereldkoks willen bijscholen. Dat ga je toch niet frustreren door minder geld te geven. Je moet juist prioriteit geven aan de leerwerktrajecten die naar een baan leiden”, vindt Sweep. 

Selman vindt de keuzes die het Werkbedrijf maakt eveneens ‘raar’. ,,Wereldkoks verdient echt onze steun. Als het niet via het het Werkbedrijf kan dan moet de gemeente Nijmegen misschien maar rechtstreeks geld geven voor de projecten van Wereldkoks.”

Eigen inkomsten

Debora Heijne benadrukte in het Nieuwscafé trouwens dat de praktijkschool voor twee derde op eigen inkomsten draait. Wereldkoks genereert eigen middelen via een cateringservice, een kookstudio en een restaurant in de Smetiusstraat dat een dag in de week een menu aanbiedt.

Heijne meldde in het Nieuwscafé dat ze recent ook een afspraak heeft gemaakt met wethouder Zoetelief.  ,,We willen per se doorgaan, we vervullen een goede, nuttige rol. We helpen mensen die het moeilijk hebben op weg naar een nieuwe toekomst. We kunnen ook aantonen dat onze aanpak werkt.”

Hogeschool

Ze zoekt intussen ook  naar mogelijkheden om elders aanvullende financiering te vinden, bijvoorbeeld via nieuwe projecten. Daarover is ze onder meer in gesprek met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Verder praat Heijne met horecabedrijven om een nog beter zicht te krijgen op hun personeelswensen. Ze hoopt zo het opleidingstraject bij Wereldkoks verder te verbeteren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.