Volledig scherm
© Bert Beelen

SP Nijmegen: ‘Stop met dure flexbusjes in Nijmegen’

NIJMEGEN - Stoppen met de buurtbusjes van Breng flex. Dat pleidooi houdt de Nijmeegse raadsfractie van de SP, omdat ze de  miljoenen subsidie liever in andere vormen van openbaar vervoer steken, zoals betere busdiensten.

SP vindt dat Breng flex in de praktijk helemaal geen openbaar vervoer is. ,,Het is een soort taxi waar veel subsidie voor wordt gegeven”, volgens fractievoorzitter Hans van Hooft.

,,Ik ken mensen die het ook als een taxi gebruiken na een avondje stappen. Leuk, maar daar is het niet voor bedoeld.”

Geld anders uitgeven

In 2018 ging er 2,8 miljoen euro Gelders geld naar Breng flex. ,,Ruim 1 miljoen daarvan  is bestemd voor de Nijmeegse Breng flexritten”, volgens Van Hooft.

,,Daarvoor kun je bijvoorbeeld een lijnbus 4 tot 5 minuten laten omrijden naar Aldenhof. Een goede busverbinding is een betrouwbare busverbinding die op een vaste tijd komt zonder gehannes met apps op je smartphone, die veel ouderen niet eens hebben.”

De SP heeft voor de maand februari berekend hoeveel BrengFlex ongeveer kost. Van Hooft: ,,Er waren toen 9.000 BrengFlex-ritten, met gemiddeld 1,2 passagier. Als je dat over een jaar uitsmeert, dan kost een rit ongeveer 25 euro, 20 euro per passagier. Dat zijn belachelijke bedragen.”

Proef

De proef met BrengFlex wordt uitgevoerd in de regio Arnhem en regio Nijmegen (Nijmegen, Wijchen, Alverna, de dorpen Berg en en Dal en Oosterhout en bedrijventerrein Bijsterhuizen.

Passagiers kunnen Breng flex voor dat gebied gebruiken en worden voor 3,65 euro per rit opgehaald bij een bushalte en naar een andere gebracht.  

De Nijmeegse gemeenteraad debatteert woensdag 8 mei over het openbaar vervoer. Daar zal de SP voorstellen indienen om te stoppen met BrengFlex, in ieder geval in de regio Nijmegen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.