Volledig scherm
Het spandoek met de bewuste tekst. Een foto gemaakt in 2014. © Broer van den Boom

Spandoek-rel NEC: ‘supporters valt niets te verwijten’

NIJMEGEN - Het NEC-spandoek met de tekst ‘zwart is de mysterie en de kracht van de magie’ dat NEC-supporters wilden meenemen naar het duel in Helmond tegen Helmond Sport vorige week vrijdag had nooit mogen worden geweigerd. 

Dat laat algemeen directeur Wilco van Schaik op de website van de club weten. Supporters valt niets te verwijten. 

Volgens Van Schaik hebben ‘mensen in de veiligheidsorganisatie’ niet volgens de afspraken en op eigen initiatief  en persoonlijke afwegingen gehandeld. Het spandoek dat normaal gesproken tot het standaardpakket van de supporters hoort, werd daardoor geweigerd. Tot grote verbazing van de NEC-fans. 

‘Reeks verkeerde veronderstellingen’

Vlak na de wedstrijd deed het verhaal onder supporters de ronde dat het woord ‘zwart’ de reden zou zijn dat het spandoek geweigerd was. Dat woord zou aanstootgevend zijn. 

Met alle commotie rond racistische uitingen eerder bij een wedstrijd van Den Bosch tegen Excelsior zou de Nijmeegse club geen risico willen lopen. 

Een verhaal dat niet klopt, zei Van Schaik eerder al en hij benadrukt dat in de verklaring nogmaals. ‘We betreuren het dat mensen binnen onze veiligheidsorganisatie op eigen initiatief anders hebben gehandeld dan het protocol aangaf.

Initiatief nemen is goed, maar mag er niet voor zorgen dat persoonlijke overwegingen boven clubafspraken komen te staan.’ Hij houdt het op miscommunicatie en ‘een reeks aan verkeerde veronderstellingen'.  

In een bijeenkomst met de supportersvereniging en de sfeergroep Legio Noviomagum is het voorval inmiddels uitgepraat. Het incident wordt met het protocol in de hand nog eens tegen het licht gehouden om dit soort misverstanden in de toekomst uit te sluiten. Met het toegeven van de fout is wat Van Schaik betreft 'het hoofdstuk afgesloten’. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.