Volledig scherm
De zwaai-banners maakten het oversteken juist onoverzichtelijk op de Voorstadslaan. © Rein Wieringa

Spandoeken verkeersveiligheid juist onveilig

NIJMEGEN - Zes ludiek bedoelde spandoeken op gevaarlijke fietsoversteekplaatsen in de stad zijn in allerijl verwijderd, na een artikel op de website van De Gelderlander. Op de banners, die onder meer aan de Voorstadslaan te vinden waren, werden automobilisten en fietsers uitgenodigd om naar elkaar te zwaaien: 'Zwaai en help de fietser jou te zien'. 

In het artikel werd duidelijk dat de verkeerssituatie juist onveiliger werd door de spandoeken. ,,Verkeerskundigen hebben er daarna nog naar gekeken en daarna is besloten de borden weg te halen'', laat een woordvoerder van de gemeente weten.  

De doeken waren onderdeel van een campagne om het gedrag van weggebruikers te veranderen, in het kader van de Europese Mobiliteitsweek. 

Snelfietspad

Bij de inmiddels beruchte oversteek van het snelfietspad aan de Voorstadslaan stonden de zwaai-banners zeer zichtbaar opgesteld. Fietsers hebben er voorrang en daar moeten veel automobilisten nog steeds aan wennen. In mei werd hier een vrouw op een e-bike aangereden. De spandoeken ontnamen deels het zicht op de toch al onoverzichtelijke situatie. 

Roos Alink, mede-eigenaar van Shift Gedragsverandering, hielp mee het project op te zetten. ,,Op sommige plekken moeten automobilisten op veel dingen tegelijk letten'', aldus Alink. ,,Het gaat erom dat mensen die altijd langs deze plekken komen de borden zien. Als zij eraan wennen contact te maken, is de veiligheid een stuk verbeterd.''

Verkeerscampagnes

Het Nijmeegse bureau D&B Gedrag keek vorig jaar kritisch naar verkeerscampagnes in Nederland. Uit hun rapport blijkt dat de Nijmeegse campagneborden weinig kans van slagen hebben. Zo moeten de borden minstens enkele maanden blijven staan om een blijvend effect te hebben. 

Bovendien kunnen ze beter niet worden neergezet op plekken waar automobilisten hun aandacht op de weg moeten houden, zoals bij de Voorstadslaan. Ruud van Breda, gedragspsycholoog bij D&B: ,,In principe wil je voor zo min mogelijk afleiding zorgen. Anders hebben mensen hun ogen minder op de weg en dat is gevaarlijk.'' 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.