Volledig scherm
City Downhill over de Veerpoorttrappen, twee jaar geleden. © EE30101627272

Spectaculaire race door de Nijmeegse binnenstad: met mountainbike de trappen af

NIJMEGEN - De City Downhill Nijmegen wordt zondag voor de zesde keer gehouden. De start is in het Valkhofpark, de finish op de Waalkade. Er zijn gedurende de hele dag races te zien in de stad. 

Starten boven op een zeecontainer in het Valkhofpark, dwars door cultureel centrum De Lindenberg heen en via een grote schans de Veerpoorttrappen bij het Holland Casino af. De City Downhill voor mountainbikers wordt zondag een kijkspektakel. 

Precies honderd mountainbikers doen mee aan de wedstrijd die een tijdrit is. De meeste deelnemers zijn gespecialiseerd in het keihard naar beneden racen met een dikkebandenfiets. Onder hen zijn enthousiaste hobbyisten maar ook cracks als de Britse wereldrijder Ben Moore, wereldkampioen BMX Laura Smulders en Europees kampioen XCE Jeroen van Eck. 

Meestal in de Alpen

Het is de zesde keer dat de Nijmeegse mountainbikevereniging Licht Verzet de City Downhill houdt. ,,Het is de enige city downhill van Nederland”, zegt organisator Bram van Boekholt trots. ,,De meeste downhillraces worden in de Alpen en ander hooggebergtes met skiliften gehouden. We begonnen er mee als clubwedstrijd voor onze leden, maar het is inmiddels een race geworden voor iedereen. We nodigen ook toppers uit.”

Alle deelnemers krijgen twee keer de gelegenheid zo snel mogelijk het circuit af te leggen. De snelsten zullen er ongeveer 40 à 45 seconden over doen. De beste 25 mogen meedoen aan de superfinale, die om 15.45 uur begint. Daar zullen zeker drie vrouwen bij zijn.  

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.