Speuren naar vogels in het Valkhofpark: ,,Het verschil tussen een koolmees en een huismus. Dat weet toch iedereen?’’

VideoNIJMEGEN- Is dit nou een huismus, vink of toch een lijster? Belangstellenden konden zaterdag met allerlei vogelgerelateerde vragen terecht bij de inloopworkshop ‘vogels onder de loep’ in de Bastei in Nijmegen. 

Het centrum voor natuur- en cultuurhistorie aan de Waalkade opende zaterdagmiddag haar deuren om vogelaars en andere geïnteresseerden wegwijs te maken in de vogelwereld. 

‘Dat weet toch iedereen?’

Een gele borst, witte wangen en een zwarte kraag en kop. Dit gepaard met blauw-groene vleugels en een zwarte snavel. Dit zijn de uiterlijke kenmerken van een koolmees, maar in hoeverre verschilt deze meessoort van de huismus, de roodborst en zijn soortgenoot de pimpelmees? ‘Dat weet toch iedereen?’, denken sommigen wellicht, maar dat is absoluut niet zo, weet Gijsbert Peelen, natuurgids bij de Bastei. 

,,Veel van deze vogelsoorten zitten gewoon in je tuin. Toch weten mensen vaak niet met welke vogel ze te maken hebben. Het is simpelweg geen algemene kennis en daarom is het niet verkeerd om er meer aandacht aan te besteden’’, zegt Peelen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.