Waterzuivering Weurt.
Volledig scherm
Waterzuivering Weurt. © Eveline van Elk

Sponsjes in Nijmeegse sloten om watervervuiling door medicijnen te voorspellen

NIJMEGEN - Het kan niet gezond zijn: medicijnen en schoonmaakmiddelen die via het riool in het oppervlaktewater terechtkomen. Maar wat de milieugevolgen van die stoffen in ons riool precies zijn, weten we niet. Met het plaatsen van sponsjes in sloten en beken willen Nijmeegse wetenschappers kunnen voorspellen wat het gebruik van medicijnen voor gevolgen kan hebben voor het oppervlakte- en rioolwater.

Nijmeegse milieukundigen beginnen op 19 september met het nemen van monsters van riool- en oppervlaktewater in verschillende gebieden in Nijmegen. De plekken waar wetenschappers - met behulp van sponsjes die in het water hangen monsters nemen - zijn woonwijken in de wijken Hatert en Zwanenveld, industriegebied Westkanaaldijk en bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Weurt. 

Pijnstiller en epilepsiemiddel in afvalwater

Waterzuiveringsinstallaties in heel Nederland hebben moeite om stoffen als medicijnen en industriële resten uit het water te halen. Milieukundige Ad Ragas van de Radboud Universiteit geeft leiding aan het onderzoek dat het komende jaar samen met het RIVM en Deltares wordt uitgevoerd. Ragas noemt de pijnstiller diclofenac en het anti-epilepsiemedicijn carbamazepine als voorbeelden van stoffen die slecht afbreekbaar zijn. 

Rekenmodel om te voorspellen

Quote

We signaleren de problemen die deze middelen veroorza­ken pas als het te laat is

Ad Ragas, Projectleider milieukunde RU

Het onderzoek moet een rekenmodel opleveren waarmee te voorspellen is welke invloed ‘vreemde’ stoffen hebben op het onderwaterleven van vissen en waterorganismen. Wat gebeurt er met water in rivieren, meren en sloten door de stoffen die lastig uit het water zijn te filteren?

Met het model is te voorspellen wat de gevolgen kunnen zijn voor het afvalwater als een nieuw medicijn in gebruik wordt genomen, bijvoorbeeld bij ziekenhuizen. Ad Ragas: ,,Het blijkt lastig om grip te krijgen op deze stoffen. Het huidige beleid is namelijk erg reactief: we signaleren de problemen die deze middelen veroorzaken pas als het te laat is.’’

Sponsjes in het water

Het Nijmeegse onderzoek richt zich eerst op 25 geselecteerde stoffen. Dat zijn volgens Ragas ook stoffen waarin samenwerkingspartners als de gemeente Nijmegen, Waterschap Rivierenland, provincie Gelderland en het Radboudumc interesse hebben.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.