Sportende kinderen maken teveel herrie: sluiting sportveld dreigt na veertig jaar

VideoNIJMEGEN - Basisschool De Buut in Nijmegen-Oost moet nog vóór het einde van de maand haar sportveld sluiten. Reden: het geluid dat voetballende en hockeyende kinderen veroorzaken, zorgt voor teveel overlast voor omwonenden. 

Houdt de school het veldje toch open, dan moet zij een dwangsom van 10.000 euro betalen.

De beslissing kwam als een donderslag bij heldere hemel binnen, vertelt directrice Janneke Colsen.

,,Dit sportveld ligt hier al veertig jaar. De afgelopen jaren hebben we het veld opgeknapt, onder meer door kunstgras aan te leggen. Iedere dag sporten hier kinderen met veel plezier. Een sluiting van het veldje zou één groot drama voor ons zijn. Een ongelofelijk klap, net voor de zomervakantie.”

De school onderzoekt de juridische mogelijkheden om een sluiting tegen te gaan. Mogelijk volgt op korte termijn een voorlopige voorziening bij de rechtbank. Colsen: ,,We willen er alles aan doen om het veldje in ieder geval niet al deze maand te moeten sluiten.”

Kinderen voetballen op het veldje bij basisschool De Buut.
Volledig scherm
Kinderen voetballen op het veldje bij basisschool De Buut. © David van Haren

Lees verder onder de foto.

Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat enkele omwonenden, die pal naast het sportveld in een in 2016 opgeleverd appartementencomplex wonen, vorig jaar bij de gemeente al aan de bel trokken wegens geluidsoverlast.

Een verzoek om toen in te grijpen, werd aanvankelijk afgewezen. ,,De bewoners hebben daarop een bezwaar ingediend en er zijn geluidsmetingen uitgevoerd. Het veldje zorgt voor een forse overschrijding van geluidsnormen, zo blijkt uit de geluidsmetingen.”

Lees verder onder de foto.

Kinderen voetballen op het veldje bij basisschool De Buut. Het veldje ligt pal achter een appartementencomplex dat in 2016 is opgeleverd.
Volledig scherm
Kinderen voetballen op het veldje bij basisschool De Buut. Het veldje ligt pal achter een appartementencomplex dat in 2016 is opgeleverd. © David van Haren

Consequenties voor andere scholen

De leerlingen van basisschool De Buut hebben spandoeken gemaakt tegen de voorgenomen sluiting van het voetbalveldje bij de school.
Volledig scherm
De leerlingen van basisschool De Buut hebben spandoeken gemaakt tegen de voorgenomen sluiting van het voetbalveldje bij de school. © David van Haren

Daarop bestond geen andere mogelijkheid dan sluiting, vervolgt de woordvoerster: ,,Het schoolplein blijft overigens gewoon open. We gaan kijken of we elders in de buurt een locatie kunnen vinden voor het veldje.”

In de Nijmeegse politiek wordt geschrokken gereageerd. Zo willen gemeenteraadsleden Nick de Graaf (VVD), Ammar Selman (PvdA) en Petra Molenaar (SP) snel opheldering van het college van burgemeester en wethouders. De Graaf: ,,Ik wil weten wat de consequenties voor de Buut én andere basisscholen in Nijmegen zijn. Ik ken nog wel wat speelplaatsen die grenzen aan woningen. Lopen die nu ook het risico om gesloten te worden, als omwonenden klagen over geluidsoverlast?”

Daarnaast, vervolgt de Graaf, is een sluiting de wereld op z’n kop: ,,In tijden dat we almaar roepen dat kinderen weg moeten van hun iPad, zouden we zo'n levendige plek moeten koesteren.” Molenaar sluit zich daarbij aan: ,,Wij willen weten of er echt geen andere oplossing is. Er zijn al zo weinig speelplekken in Nijmegen-Oost dus het afsluiten van een speelveld is een aderlating.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.