Volledig scherm
Logo van Stichting Studentenhuisvesting SSH&. © Indebuurt.nl

SSH& schaft wachtlijst voor studentenkamer af en voert loting in

NIJMEGEN / ARNHEM - Wie in Nijmegen of Arnhem een studentenkamer van SSH& wil bemachtigen, doet vanaf 1 juli 2020 mee aan een loterij. Inschrijftijd is daarbij niet langer een criterium; iedereen krijgt per week één lot en kan dat inzetten in de tombola. Realtime is te zien hoe populair een kamer is en dus hoe groot de kans op succes.

Nieuwe woningzoekenden kunnen tot 1 juli 2020 niet meer aankloppen bij studentenhuisvester SSH&. De huidige wachtlijsten zijn zo lang, dat het geen zin heeft om daar nog nieuwe studenten aan toe te voegen. 

Nu worden woningen nog verdeeld op basis van inschrijftijd. Hoe langer een student staat ingeschreven hoe meer kans op een kamer. Dat systeem blijft gelden tot 1 juli 2020. Op die datum stapt de verhuurder over op het systeem van loting. 

Eén lot

Over SSH&

* Woningcorporatie SSH& bezit 7.000 huureenheden, waarvan 6.500 in Nijmegen en 500 in Arnhem.
* 70 procent van het Nijmeegse aanbod betreft kamers, 30 procent zelfstandige woningen.
* Per jaar komen er aan woningen en kamers zo’n 2.000 eenheden vrij. 400 daarvan worden opnieuw verhuurd op basis van voordrachtsrecht (coöptatie).

Iedereen met een geldig studiebewijs kan zich vanaf dat moment gratis inschrijven en krijgt vervolgens één lot. Een woningzoekende kan daarmee per week meedingen naar een kamer naar keuze. Op de site met daarop het complete aanbod is realtime te zien hoeveel gegadigden meeloten. Wie zijn kans wil vergroten, kan bewust kiezen voor een minder populair onderkomen. 

Wie wint en toch weigert, moet ‘voor straf’ tien weken wachten op een nieuwe kans.

De SSH& vindt de nieuw in te voeren methode eerlijker dan het huidige toewijzingssysteem. ‘Het huidige systeem is ingewikkeld en de wachttijden zijn lang. Nu hebben alleen eerstejaars mét reisurgentie en een vroege inschrijving kans op een kamer in het eerste halfjaar van hun studie. Tweedejaars maken geen kans omdat hun inschrijftijd niet lang genoeg is. Ouderejaars hebben pas kans met inschrijftijden van 4 tot 5 jaar. Door het nieuwe systeem heeft iedere student een even grote kans op een kamer.’

Reisurgentie

Wie in Nijmegen studeert en langer dan twee uur onderweg is van zijn woonadres naar station Nijmegen, krijgt nog steeds reisurgentie. Deze woningzoekenden krijgen exclusief toegang tot beschikbare kamers in het complex Vossenveld. Verder mag op elke beschikbare kamer worden gereageerd. Arnhem kent geen apart complex voor studenten met reisurgentie. 

Overgangsregeling

Een Nijmeegse student die langer dan vier jaar staat ingeschreven maar nog niet bij SSH& huurt, mag per 1 juli een jaar lang meeloten naar zowel kamers als zelfstandige woningen. Nieuwe studenten dingen alleen mee naar kamers. In Arnhem geldt die restrictie niet omdat SSH& daar ‘meer woningen dan kamers verhuurt’.

Waarom neemt SSH& per 1 juli 2020 afscheid van huidige systeem?

,,Uit een grondige analyse van het huidige systeem blijkt dat dit totaal is vastgelopen’’, zegt Vincent Buitenhuis, manager strategie en wonen bij SSH&. ,,Voor een eerstejaars student is de gemiddelde wachttijd door de nu nog geldende urgentieregel zo’n twaalf maanden. Schrijf je je als tweedejaars in, dan kom je in de praktijk helemaal niet in aanmerking. Ouderejaars maken pas kans bij een inschrijftijd van 4 tot 5 jaar.’’

Wat is het voordeel van loten?

,,Straks maakt iedere student met een studiebewijs kans op een kamer bij ons. Door zelfstandige woningen alleen nog beschikbaar te stellen aan bestaande huurders, bevorderen we de doorstroom en komen er dus meer kamers vrij. Op onze site is straks het complete aanbond te zien, inclusief het aantal gegadigden dat meedingt. Dat maakt het systeem uiterst transparant. Bovendien is inschrijven straks gratis.’’

Wat is het nadeel van de nieuwe methode?

,,Studenten in Nijmegen die al enkele jaren op de wachtlijst staan, raken hun voorrang kwijt. De groep die langer dan vier jaar staat ingeschreven maar nog niet bij ons huurt, mag daarom gedurende een jaar ook direct meeloten naar zelfstandige woonruimte. In Arnhem bestaat dit onderscheid overigens niet, omdat ons aanbod daar voor 70 procent bestaat uit zelfstandige woonruimte. Als tweede nadeel kun je stellen dat je geen zekerheid hebt dat je bij ons woonruimte vindt. Maar goed, dat geldt nu ook voor een grote groep studenten.’’

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.