Staatssecretaris ontneemt Nijmeegse Syriëganger Outhmane B. zijn Nederlanderschap

NIJMEGEN - Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid heeft het Nederlanderschap van de Nijmeegse Syriëganger Outmhane B. (37) ingetrokken. Dat is woensdag bekend gemaakt. B. reisde in 2014 met zijn gezin naar Syrië en zou daar een training voor jihadisten hebben gevolgd. In 2016 is hij op de nationale terrorismelijst gezet.

B. raakt het Nederlanderschap kwijt omdat hij ‘zich heeft aangesloten bij een organisatie die deelneemt aan een nationaal of internationaal gewapend conflict en een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid'. Hij kan nog tegen dat besluit in beroep.

Volledig scherm
© Thinkstock

Op die lijst staat ook de vrouw van B., Krista van T. Dat betekent dat hun bankrekeningen en creditcards zijn bevroren en ook dat anderen hen geen geld mogen geven, dat is strafbaar.

De destijds 21-jarige Abdoussalam S. reisde in dezelfde periode naar Syrië. De geboren Doetinchemmer woonde net als B. in Nijmegen. Ook hij volgde een training voor jihadisten en is tegelijk met B. op de nationale terrorismelijst terechtgekomen. 

In 2017 werden Outmhane B. en  Abdoussalam S. door het openbaar ministerie voor de rechter gesleept voor deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven. Onder de dertien verdachten zijn ook Yago R. uit Arnhem en Redouan D. uit Culemborg. Tegen de Syriëgangers worden celstraffen van vijf tot negen jaar geëist. Outhmane B. werd, net als Yago R., tot zes jaar celstraf veroordeeld.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.