Volledig scherm
© Paul Rapp

Stadseiland krijgt horecapaviljoen zonder traditioneel toilet of elektriciteit

NIJMEGEN - Het toekomstige horecapaviljoen op het stadseiland zal geen traditioneel toilet hebben. Want er is geen riolering en die komt er ook niet. Een dixie is wel een optie. 

Volgens de gemeente Nijmegen is de investering in een rioolaansluiting niet rendabel.

De nieuwe uitbater van de horecavoorziening moet maar zien of en welk alternatief hij klanten biedt voor een sanitaire stop. En wil hij koffie serveren of een koel biertje, dan zal de uitbater op zoek moeten naar alternatieve energiebronnen. Want op deze plek is geen elektriciteit via het net of gasaansluiting en een dieselaggregaat is verboden. Evenals een houtkachel, want ook houtverbranding om eten en drinken te verwarmen is taboe. Wat wel kan is bijvoorbeeld elektriciteit opwekken via zonnepanelen. 

Voorwaarden

Ondanks die strenge randvoorwaarden verwacht de gemeente Nijmegen veel aanmeldingen van horeca-uitbaters die op het stadseiland een horecapaviljoen willen exploiteren. Tot op heden heeft een ondernemer zich gemeld, aldus wethouder Bert Velthuis. 

De strenge randvoorwaarden hebben alles te maken met de plek in dit Rivierpark. Dat is een uiterwaardengebied en om te voldoen aan de hoogwaterveiligheid, mogen activiteiten alleen seizoensgebonden zijn. Het gebied heeft daarnaast de status Natura 2000 gebied. 

Op stadseiland Veur Lent is ruimte voor een paviljoen met horeca in het warme seizoen. Het Rijksvastgoedbedrijf biedt een strook grond te huur aan onderaan stadsbrug de Oversteek. In het natuur- en recreatiegebied tussen Waal en Spiegelwaal is nu geen enkele horecavoorziening. Op zomerse dagen staat er alleen een ijscokar. Behalve horeca is ook een functie met culturele, sociaal-recreatieve en milieu-educatieve activiteiten mogelijk. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.