Volledig scherm
Ivan Elderson uit Druten heeft vijftig zakken vuurwerkafval ingezameld en dingt nu mee naar een mooie prijs van de gemeente. Hij moet ze zaterdag inleveren. © Theo Peeters

Stadspartij DNF: Beloon opruimen van vuurwerkafval met spelcomputers

NIJMEGEN - Verloot onder Nijmeegse jongeren die na de jaarwisseling vuurwerkafval opruimen spelcomputers of andere prijzen. Dat zorgt voor schonere straten en meer milieubewustzijn onder de jeugd. 

Dat zegt Jean-Paul Broeren van Stadspartij DNF tenminste. Hij wil dat het college van burgemeester en wethouders aankomende jaarwisseling in Nijmegen een pilot houdt.

Daarover heeft hij inmiddels schriftelijke vragen ingediend. Broeren verwijst naar dorpen als Wijchen en Druten, waar al langer met een dergelijk beloningssysteem wordt gewerkt. ,,Inwoners die daar volle zakken met vuurwerkafval inleveren, krijgen een lot waarmee ze prijzen kunnen winnen. Voor een gemeente is het een investering van slechts een paar honderd euro. In Wijchen en Druten worden goede resultaten behaald.”

Kerstbomen

Dat zo'n systeem in Nijmegen ook zou werken, daar twijfelt Broeren niet aan: ,,Sterker nog: vroeger kon je in Nijmegen kerstbomen inleveren in ruil voor loten waarmee je weer een waardebon kon winnen. Dat werkte ook altijd prima. Zwerfafval is natuurlijk een grote ergernis. Met dit plan lukt het hopelijk om Nijmegen wat opgeruimder het nieuwe jaar in te loodsen.”    

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.