Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Lars Smook

Stadsvijvers even slecht als 200.000 auto's

NIJMEGEN/ MALDEN - Alle stadsvijvers in Nederland stoten per jaar net zoveel broeikasgassen uit als 200.000 auto’s. Dat hebben wetenschappers van de Radboud Universiteit becijferd.

Vooral de uitstoot van methaan, bellen gas die zich in de drab van de bodem ontwikkelen, is hoog vergeleken met andere wateren. Deze gassen borrelen naar boven en komen via het wateroppervlak in de atmosfeer terecht. Eerder onderzoek liet al zien dat deze bubbels zich vormen in ondiepe meren, plassen, rivieren en draslanden, maar hoe het zit in stadswateren was onduidelijk.

De Nijmeegse biologen bekeken elke maand hoeveel broeikasgas een vijver aan de Korte Loef in Malden uitstootte. 

Bacteriën

Hoe dikker die drab, hoe meer methaanbubbels er ontstaan. De broeikasgassen ontstaan doordat bacteriën in de bodem organisch materiaal, zoals bladafval en algen, opeten. Door straatvuil en bladeren van bomen wordt het water en de bodem van de vijver steeds rijker aan voedingsstoffen voor deze bacteriën. Volgens de onderzoekers draagt ook het voeren van eendjes en het afspoelen van hondenpoep in de stadsvijver bij aan de vorming van broeikasgas.

Door klimaatverandering en de stijgende temperatuur worden er over de hele wereld steeds meer van deze methaanbubbels gevormd.

Oplossingen

Het is dus belangrijk dat vijvers schoon worden gehouden. De biologen pleiten daarom voor de aanleg van verbeterde gescheiden rioolstelsels. Daarbij gaat bij een flinke regenbui afvalwater en straatvuil naar het riool. Alleen het schonere regenwater komt vervolgens in de vijvers terecht. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.