Volledig scherm
Een impressie van de nieuwbouw in Malvert. © Architectenbureau Visser en Bouwman

Standvast aan de slag met nieuwbouw voor ouderen in Dukenburg

NIJMEGEN -  Corporatie Standvast Wonen start begin 2018 met de bouw van 50 sociale huurappartementen in de wijk Malvert, op de hoek van de 53ste straat. Deze flats zijn met name bedoeld voor ouderen, voor mensen die vanuit een (grote) eengezinswoning in Dukenburg graag naar een kleine appartement verhuizen en 'zo toch in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen'

De afgelopen week zijn buurtbewoners al over het nieuwbouwproject geïnformeerd. Standvast verwacht dat de nieuwbouw al voor de kerst van 2018 kan worden opgeleverd. Na de zomer biedt de corporatie de appartementen te huur aan via de toewijzingsorganisatie Entree.

De corporatie peilt de komende maanden de interesse bij oudere bewoners in met name Malvert en omgeving de interesse voor de nieuwe levensloopbestendige appartementen.

Honkvast

De afgelopen jaren is gebleken dat veel ouderen zeer honkvast zijn. Verhuizen doen ze niet snel. Tegelijk zijn ze wel geïnteresseerd in aangepaste woningen, zoals deze nieuwbouw. In sommige gevallen kan de (hogere) huurprijs van die nieuwbouw een belemmering zijn.

Proef

Standvast Wonen heeft de afgelopen jaren in Beuningen daarom een proefproject uitgevoerd onder de noemer 'Van groot naar beter'. Ouderen is daarbij gevraagd na te denken over een verhuizing vanuit hun grote eengezinswoning naar iets kleiners. Daarbij kregen sommigen ook het aanbod van een korting op de huur van 100 euro.

De corporatie wilde met deze actie twee doelen bereiken: betere, geschiktere woningen voor ouderen en meer plek voor starters en gezinnen in eengezinswoningen. Het succes van deze actie bleek uiteindelijk beperkt. Veel ouderen die in eerste instantie aangaven te willen verhuizen, kozen uiteindelijk toch voor blijven zitten in hun oude, grote woning.

Maatwerk

Standvast bekijkt daarom of voor de vulling van de nieuwbouw in Malvert speciaal maatwerk nodig is. Het is nog niet zeker of de aanpak die destijds in Beuningen is geprobeerd ook voor Malvert gaat gelden.

Huurtoeslag

In Malvert krijgen 38 appartementen een huurprijs van 592 euro en 12 appartementen een huurprijs van 710 euro. Inclusief servicekosten blijft 75 procent van de appartementen onder de prijs 710. Daarmee zijn ze bereikbaar met huurtoeslag.

Stap voor stap

De afgelopen jaren heeft Standvast in Malvert stap voor stap delen van de wijk vernieuwd. In 2015 bouwde de corporatie De Wollewei. Hier wonen mensen die door hun dementie niet zelfstandig kunnen wonen.

Het jaar daarvoor renoveerde Standvast Wonen 120 maisonnettes. En sloopte ze een aantal woongebouwen op de hoek van de 53ste straat, bij de Hatertse brug. Op die plek komen nu de 50 nieuwe sociale huurappartementen in twee woongebouwen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.