Volledig scherm
Het verwijderen van de isolerende laag gevelplaten moet de flat brandveiliger maken. © Bert Beelen

Standvast Wonen haalt brandgevaarlijke gevelplaten van De Valckenaer

NIJMEGEN - Standvast Wonen is gisteren begonnen met het verwijderen van isolerende gevelbekleding van de flats van complex De Valckenaer in de wijk Lankhorst. Dat werk duurt ongeveer een week. Voor de brandveiligheid moet de hele isolatielaag eraf, tot op het kale beton.

Alleen de onderste 2,5 meter wordt aangepakt, zo schrijven brandveiligheidseisen voor. ,,Mochten er bijvoorbeeld vuilniszakken in brand worden gestoken of een auto tegen de flat rijden en in brand vliegen, dan zou de gevel kunnen gaan branden'', legt manager Theo van Heukelom uit.

Snel handelen

Voor hogere delen van de flat is dat risico er nauwelijks. Die worden daarom pas later onder handen genomen. Deze aanpak is afgestemd met de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). ,,We wilden zo snel mogelijk handelen'', verklaart Van Heukelom. ,,Omdat we 100 procent veilige gebouwen voor onze huurders willen. Daarom loopt er 's nachts een brandwacht rond totdat alle onderste platen zijn verwijderd.'' Het is nog niet bekend wat er terugkomt op de gevels. ,,We nemen de tijd om te onderzoeken wat de beste oplossing is. Niet alleen vanwege brandveiligheid, maar ook met het oog op duurzaamheid. In de toekomst wordt alles gasloos en heb je een hogere isolatiewaarde nodig. We kijken dus naar de lange termijn. Daarbij nemen we uiteraard ook de rest van de gevels mee.''

Quote

We wilden zo snel mogelijk handelen, omdat we 100 procent veilige gebouwen voor onze huurders willen

Theo van Heukelom, Manager Standvast wonen

flatbrand Londen

Het aan de buitenzijde isoleren van flatgebouwen is vaak toegepast bij gebouwen die aanvankelijk niet energiezuinig waren gebouwd. Dat deze methode gevaarlijk kan zijn, bleek tijdens de grote flatbrand in Londen in juni 2017; vuur kan zich via het isolatiemateriaal snel verspreiden.

In mei werd over een soortgelijke constructie alarm geslagen bij De Meiberg in de wijk Meijhorst. Begin deze maand meldden bewoners van De Valckenaer zich ongerust bij hun huurbaas.

Controle brandveiligheid

De gemeente Nijmegen heeft intussen alle corporaties gevraagd de brandveiligheid van hun panden te controleren en gegevens aan te leveren bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). Begin oktober komt die met een rapport.

Volgens een woordvoerster van Talis heeft het eigen onderzoek geen zaken aan het licht gebracht die om maatregelen vragen. Ook Portaal en studentenhuisvester SSH& hebben geen complexen ontdekt waar gevelbeplating een risico voor de brandveiligheid vormen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Het ‘kutleven’ van zwerver Frans (42) in Nijmegen: ‘Ik ben bespuugd, beschoten en overgoten met cola’
    PREMIUM
    VIDEO

    Het ‘kutleven’ van zwerver Frans (42) in Nijmegen: ‘Ik ben bespuugd, beschoten en overgoten met cola’

    NIJMEGEN - 3 euro. Dat is de opbrengst van urenlang bedelen op een slechte dag. Als het regent en iedereen zich diep weggedoken in capuchons naar een volgende bestemming haast. De blik op de straatstenen. Niemand die de uitgestoken hand van Frans ziet die een euro wil. Of een sigaret. Of een boterham. Op nog slechtere dagen bedelt hij maar 3 euro bij elkaar én wordt hij uitgescholden, overgoten met cola of bespuugd.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.