Volledig scherm
De elektriciteitscentrale van Engie bij het MaasWaalkanaal in Nijmegen West. In december 2015 is de centrale al gesloten. Nu volgt de afbraak. © THEO VAN ZWAM

Start van minutieuze sloop van kolencentrale

NIJMEGEN - Brokje voor brokje, met de grootste voorzichtigheid, alsof je 'omgekeerd bouwt'. Zo wordt nu begonnen met de sloop van de in 2015 gesloten Nijmeegse kolencentrale. De ontmanteling van het gigantische complex - in de volksmond nog steeds Electrabel - zal twee jaar in beslag nemen en kost miljoenen.

Kees Baijens van energiebedrijf Engie: ,,Omgekeerd bouwen betekent bijvoorbeeld dat wij geen explosieven gebruiken. De schoorsteen wordt dus niet opgeblazen, maar langzaam afgeknabbeld."

Die bijzondere aanpak geldt voor de gehele installatie. Zo wordt ook het enorme ketelhuis voorzichtig ontmanteld. Er wordt gekeken welke delen, welke installaties herbruikbaar zijn. Zo gaat de schakelapparatuur van de oude biomassa-installatie op het terrein naar een ander Engiebedrijf in België. Voor de oude pompen in de centrale is mogelijk elders interesse.

Voorbereiding

De afbraak van de Nijmeegse energiecentrale kende een lange voorbereidingstijd. Het gaat om tienduizenden tonnen aan materiaal. De afspraak met het sloopbedrijf is dat zo veel mogelijk materialen per schip worden afgevoerd. Baijens: ,,We begrijpen dat Nijmegenaren niet zitten te wachten op veel slooptransporten over de weg."

Al in 2016 zijn de meeste gevaarlijke stoffen uit de installaties gehaald. ,,Maar asbest kan pas worden verwijderd tijdens de afbraak. Dat vereist aparte veiligheidsmaatregelen bij de sloop."

Tot maaiveld

Eind 2019 moet de gehele sloopklus zijn afgerond. Engie laat de kolencentrale tot op maaiveldniveau afbreken. De leidingen en buizen die in de ondergrond zitten, blijven voorlopig liggen totdat bekend is wat met het terrein, 30 hectare, gebeurt.

13 centrales

De kolencentrale is in 1981 in bedrijf genomen. De centrale leverde energie voor een miljoen huishoudens. Het was de dertiende kolencentrale sinds de jaren 30 bij het Maas-Waalkanaal. Ook van de andere centrales zit nog veel in de Nijmeegse ondergrond.

,,Die restanten halen we later weg. Daarbij zullen we rekening moeten houden met de aanwezigheid van mogelijk niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.