Stel je voor: in 20 seconden werd het centrum van Nijmegen verwoest

Video/Foto's voor en naNIJMEGEN - Het is moeilijk te bevatten. Waar op het ene moment nog mensen lopen te winkelen, op de fiets richting hun werk gaan of hun boterhammetjes eten in de middagpauze op school, is het centrum van Nijmegen het volgende moment één grote ravage. In een luttele 20 seconden wierpen Amerikaanse bommenwerpers hun vernietigende lading boven de binnenstad, vandaag precies 75 jaar geleden.

Naast het diepe persoonlijk leed dat honderden families in Nijmegen trof (er vielen bijna 800 doden en duizenden gewonden) is ook het aanzien van de binnenstad sinds 22 februari 1944 voor altijd veranderd. In een flink gebied is de vooroorlogse bebouwing vrijwel volledig verdwenen. 

  1. ‘Dokken voor St. Steven als we willen blijven krupe’

    ‘Dokken voor St. Steven als we willen blijven krupe’

    NIJMEGEN - Het besluit om twee euro entree te vragen voor een bezoek aan de Stevenskerk in Nijmegen, roept uiteenlopende reacties op. De stichting die de kerk beheert, kondigde deze week een proef met entreeheffing aan die op 1 augustus begint. ‘Een kerk is het huis van God en staat open voor iedereen. Daar hoef je niet voor te betalen’, reageert een tegenstander op de website van De Gelderlander. Een ander vindt het jammer, ‘want straks kunnen mensen met (zeer) lage inkomens niet meer in de Stevenskerk terecht, een van de weinige gratis attracties in de stad’.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.