Volledig scherm
Elke stoel op Plein 1944 in Nijmegen symboliseert een verkeersdode in Gelderland. © dg

Stoelen op Plein '44: 'Heftig als je dit zo bij elkaar ziet'

NIJMEGEN - Mag je erop zitten? Zijn ze voor de verkoop? Is het kunst? Toevallige voorbijgangers op het Nijmeegse Plein '44 zijn in eerste instantie vooral verbaasd en vol vragen bij het zien van 83 stoelen die hier schijnbaar lukraak tussen winkels als Primark en Intersport staan uitgestald. Maar zodra ze ontdekken dat elke stoel een Gelderse verkeersdode in 2017 symboliseert, zijn ze ineens vol ernst.

Volledig scherm
Elke stoel op Plein 1944 in Nijmegen symboliseert een verkeersdode in Gelderland. © dg

,,Oh, dat wist ik niet. Heftig als je dit zo bij elkaar ziet", laat Kadíka Dijkstra Hoefsloot weten. Berend van Spanje: ,,Een heel mooi gebaar. Als je dit ziet, weet je dat het nodig is om aandacht te vragen voor onze verkeersveiligheid." 

Edward-Day

Initiatiefnemer is ROV Oost Nederland. Die vraagt woensdag met stoelenprojecten, ook op pleinen in Ede en Arnhem, aandacht voor de verkeersveiligheid. Met de stoelen werden tevens de verkeersslachtoffers herdacht. Dat gebeurt op Edward-Day, 'Europese Dag zonder Verkeersdoden'. 

Quote

We willen mensen meer bewust maken van het aantal verkeersdo­den en van het feit dat veruit de meeste verkeerson­ge­val­len te maken hebben met ons gedrag.

Henk Walma

Henk Walma van ROV Oost Nederland: ,,We willen mensen meer bewust maken van het aantal verkeersdoden en van het feit dat veruit de meeste verkeersongevallen te maken hebben met ons gedrag. In 95 procent van de gevallen zelfs. Het gaat over gedrag als te hard rijden, onder invloed zijn of afgeleid zijn, zoals door een mobiele telefoon. In 5 procent van de gevallen is er iets met het voertuig en in 20 procent van de gevallen speelt de infrastructuur een rol." 

Opgeteld komen de percentages uit boven de 100 procent, omdat het vaak om een combinatie van factoren gaat. In andere provincies hangen aan de stoelen teksten als 'man, 50 jaar' en gegevens over de toedracht van het ongeluk. Dat vond ROV Oost-Nederland te confronterend. In Nijmegen volstaat ROV met een folder bij elke stoel waarop de actie wordt toegelicht. 

Volledig scherm
Elke stoel op Plein 1944 in Nijmegen symboliseert een verkeersdode in Gelderland. © dg
Volledig scherm
Elke stoel op Plein 1944 in Nijmegen symboliseert een verkeersdode in Gelderland. © dg
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. ’t Plein: Stallingen te krap voor nieuwe generatie fietsen
  PREMIUM
  column

  ’t Plein: Stallingen te krap voor nieuwe generatie fietsen

  Ik rij al jaren rond op een sportieve fiets. Niks bijzonders trouwens. Het is een stadsfiets met tassen achterop, een normaal stuur. Toch lukt het me vaak niet een goede plek te vinden in de Nijmeegse fietsenstallingen. Altijd gedoe met plaatsen, zeker bij de Mariënburg. Maar ook bij nieuwere stallingen. De opstelling van de rekken is gewoon niet passend meer voor de huidige generatie fietsen. Mijn fiets bovenin plaatsen is gewoon onmogelijk, dan schuurt het stuur langs het plafond. Maar ook de onderste rekken zijn vaak te smal, de tussenruimte tussen de rekken is te klein.
 2. Politiebureaus Gelderland-Zuid in weekend op slot: ‘Onbegrijpelijke noodgreep’
  PREMIUM

  Politiebu­reaus Gelderland-Zuid in weekend op slot: ‘Onbegrij­pe­lij­ke noodgreep’

  NIJMEGEN - Het hoofdbureau van de politie in Nijmegen is sinds kort gesloten op zaterdag en zondag. Dat betekent dat in heel Gelderland-Zuid (het district onder de Waal) geen politiebureau meer open is voor publiek, bevestigt politiechef Lute Nieuwerth. Het politiebureau in Arnhem blijft in de weekenden wel gewoon open. De bureaus in Ede, Wageningen en Doetinchem zijn al jaren alleen op zaterdag geopend.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.