Stoep sneeuwvrij houden? Hoeft niet, en dus doet amper iemand het

NIJMEGEN/ BRONCKHORST - De stoep voor je huis sneeuwvrij houden? Bijna niemand doet het, want er is geen verplichting. ,,En als je het doet, moet je wel een strook met sneeuw overlaten voor de kinderen die willen sleeën”, stelt een bewoner van Nijmegen-Oost.

Hij heeft dan net 'drie tegels’ voor zijn deur met een sneeuwschuiver ontdaan van sneeuw. En het tuinpad van de hoogbejaarde buurman.

Niet meer verplicht

Volledig scherm
© eigen foto

De bewoner is een uitzondering. Vroeger konden gemeenten burgers dwingen om de stoep sneeuwvrij te houden. In 2007 is echter bepaald dat een gemeente haar burgers niet mag verplichten om arbeid te verrichten. En zo verdween de regel uit de plaatselijke verordening, als ie er al in stond.

Geregeld doen politici daarom nu een beroep op het fatsoen. Veel gemeenten roepen op de eigen website burgers ook op om mee te werken aan de gladheidsbestrijding. Zoals de gemeente Bronckhorst: ‘Van belang is ook dat de trottoirs goed begaanbaar zijn. Vooral voor mensen die slecht ter been zijn. Wij vragen dan ook om trottoirs nabij uw woning of bedrijf begaanbaar te houden. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat gladheid zo snel mogelijk bestreden wordt.’ 

Opvallend is dat steeds meer gemeenten bezuinigen op het strooien in woonwijken omdat steevast de kosten voor gladheidsbestrijding overschreden worden. 

Hoe je je stoep het makkelijkst sneeuwvrij krijgt?

- Strooi een paar uur voor het gaat sneeuwen. En als dat niet op tijd gelukt is: pas strooien als je geveegd hebt

- Zodra het valt: met de bezem naar buiten en vegen maar. Als er al iemand overheen gelopen heeft, is het veel moeilijker om de sneeuw weg te krijgen

- Strooi gelijkmatig: overal een beetje, en niet op een paar plekken veel, anders is je looppad qua gladheid zo onbetrouwbaar als wat

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.