Volledig scherm
© Thinkstock

Straaljagers oorzaak van geheimzinnige geluiden in Nijmegen

NIJMEGEN - Twee laagvliegende F16's van vliegbasis Volkel hebben woensdagavond veel bewoners in het oostelijk deel van Nijmegen de stuipen op het lijf gejaagd.

De piloten vlogen op 600 meter hoogte met een snelheid van slechts enkele honderden kilometers per uur.

Twitter
Dat gaf volgens veel Twitteraars een hoop herrie en een vreemd scherp geluid dat deed denken aan een vallende bom. Mensen waren bang dat de vliegtuigen naar beneden kwamen en op hun woonwijk zouden storten. „Ik had oordoppen in, maar zat toch rechtop in bed. Het leek wel alsof een vliegtuig neerstortte", vertelt een bewoonster in Nijmegen-Oost.

'Ik dacht even dat-ie de schoorsteen zou meepakken. 't Was heel raar. Dacht dat-ie naar beneden kwam, maar opeens was het vliegtuig weer weg', twittert iemand anders.

Ongebruikelijk
Volgens een woordvoerster van Volkel is er niet afgeweken van afspraken die over de vrijwel dagelijkse trainingsvluchten zijn gemaakt. Ongebruikelijk was wel, dat de piloten over de oostelijke kant van de stad zijn teruggevlogen naar Volkel. „Het gebeurt niet vaak, maar het was in dit geval de kortste weg. Daarbij kwamen ze over bewoond gebied."

Verbaasd
Hoewel het zelden gebeurt, valt de 'oostelijke' route binnen afspraken die met Volkel zijn gemaakt. De piloten zelf zijn hooglijk verbaasd dat de vliegronde van woensdagavond zoveel ophef heeft veroorzaakt. „Ze zijn zich van geen kwaad bewust. Ze hebben standaardprocudures gevolgd en ze vlogen ook niet extreem langzaam."

Slecht weer
Mogelijk dat het slechte weer heeft bijgedragen aan de angstige momenten. „Daardoor draagt het geluid extra ver. Een andere verklaring kunnen we ook niet verzinnen", aldus de woordvoerster.

Iets later keerden over het westelijk deel van de stad nog eens twee F16's terug naar Volkel. „Ook dat ging volgens de geldende procedures."

Brand
Op hetzelfde moment woedde een hevige brand op een autosloperij vlakbij het Maas-Waalkanaal aan de Hogelandseweg in Nijmegen. Daarbij waren ook luide knallen te horen, waarschijnlijk van autobanden die ontploften.

Bij de gemeente heeft niemand melding gemaakt van lawaaioverlast.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.