Streep door operaties Rijnstate, trekkertocht in Doetinchem: dit merk jij van de ziekenhuisstaking

UPDATE + VIDEOMedewerkers van ziekenhuizen in de gehele regio leggen morgen het werk neer om te pleiten voor betere arbeidsvoorwaarden. Zij dragen bij aan de grootste én eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit. Bekijk hieronder welke gevolgen dat voor jou heeft.

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en Zevenaar

Volledig scherm
De ingang van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem-Noord. © Marina Popova

In ziekenhuis Rijnstate in Arnhem gaat het personeel van de afdeling radiologie en de operatiekamers staken. Ze draaien een zogenoemde zondagdienst, waarbij alleen spoedoperaties worden gedaan bij heel hoge nood. Het is morgen niet mogelijk om zonder afspraak een CT-scan of röntgenfoto te maken in Arnhem. Dat geldt ook voor Rijnstate in Zevenaar. 

Het was al langer bekend dat er zo’n zeventig operaties afgezegd zijn vanwege de staking. De patiënten die zich al in het ziekenhuis bevinden, zullen moeten wachten. Ter compensatie krijgen ze extra aandacht en worden ijsjes uitgedeeld. Het gaat om ludieke acties van het stakende personeel

De medewerkers van Rijnstate beginnen om 09.30 uur met de staking. Ze worden dan toegesproken en zingen een lied. Tussen 12.00 uur en 13.00 uur gaat het personeel naar buiten om te staken. Ook om 17.00 uur wordt er nog een laatste actie gehouden. Wat deze acties precies behelzen, is onbekend.

De hele dag door kan personeel een selfie op een speciale muur in Rijnstate plaatsen. Zij kunnen dan met bepaalde teksten op de foto en zo kenbaar maken waar ze voor staan.

Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen

Volledig scherm
Het CWZ in Nijmegen. © Paul Rapp

Enkele spandoeken, een marktkraam en flyers. Dat zijn de ‘strijdmiddelen’ die morgen worden ingezet in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Bijna overal zijn zogeheten zondagsdiensten: operatiekamers en laboratoria gaan dicht. Ook worden bedden gesloten voor niet-spoedeisende opnames. Zo niet in Nijmegen

In het CWZ, maar ook in de Sint Maartenskliniek, zijn nauwelijks verpleegkundigen te vinden om de barricades te beklimmen. ,,De bereidheid is gewoon niet zo groot”, licht SEH/ic-verpleegkundige Michel van Megen van het CWZ toe waarom een stakingsdag in het CWZ achterwege blijft. 

Om te laten zien dat medewerkers toch positief staan tegenover de landelijke stakingsdag, heeft het actiecomité CWZinActie opgeroepen tot een sympathiebetuiging in de vorm van spandoeken en flyers. Dat gaat van 12.00 tot 14.00 uur plaatsvinden in de centrale ontmoetingsruimte van het CWZ. ,,Of het woensdag massaal wordt? Daarover durf ik geen voorspellingen te doen.”

Radboudumc in Nijmegen

Het Radboudumc is morgen gewoon open. Dit is een academisch ziekenhuis met een andere cao.

Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem

Volledig scherm
Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. © Jan Ruland van den Brink

Actievoerders van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaan morgen als protest een trekkertocht door het ziekenhuis maken. Gewapend met schoonmaaktrekkers maken zij een ronde door het ziekenhuis om aandacht te vragen voor de nieuwe cao. Volgens woordvoerder Saskia Steenbergen is het een verwijzing naar de boerenprotesten van de afgelopen tijd.

De actievoerders beginnen om 13.45 uur. Hoeveel personeelsleden er mee doen aan de actie, is volgens de woordvoerder nog onduidelijk. Tijdens de staking in het Slingeland Ziekenhuis zijn enkele afdelingen deels gesloten. Het gaat om de afdelingen radiologie, urologie, kaakchirurgie en cardiologie. Hier worden beperkte diensten gedraaid. Spoedzorg gaat altijd wel door.

Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Wintersijk

In het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk zijn vijf operaties verplaatst. Deze patiënten zijn gebeld en er is een nieuwe afspraak gemaakt. Ook hier is niet bekend hoeveel medewerkers gaan staken. Om 12.30 uur is hier een toespraak van het actiecomité.

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede

Volledig scherm
Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. © Herman Stöver

Het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is gewoon open, maar er wordt wel een zondagsdienst gedraaid op drie afdelingen. Dat zijn de afdelingen recovery, anesthesie en de polikliniek plastische chirurgie. Dat betekent dat er drie operatiekamers open zijn waar vooral spoedzorg wordt geboden.

Bezoekers die een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis. Wanneer een afspraak niet doorgaat, wordt daarover gebeld. De apotheek van het ziekenhuis is ook geopend. 

Een deel van de medewerkers doet mee aan de landelijke actiedag. Morgen zijn er tussen 10.00 en 11.00 uur activiteiten in de centrale hal. De rest van de dag zullen er ludieke en publieksvriendelijke acties plaatsvinden. Bezoekers kunnen gewoon doorlopen naar hun afspraak, aldus het ziekenhuis.

Ziekenhuis Rivierenland in Tiel

Er staken morgen meer dan honderd medewerkers. En ‘het hart van het ziekenhuis’ ligt stil. Onder meer afdelingen cardiologie, reumatologie, hartfunctie, revalidatie, OK, radiologie, fysiotherapie en laboratorium zijn dicht. 

Ook hier worden de patiënten die alreeds zijn opgenomen extra in de watten gelegd. Dat beloven de stakende medewerkers, die zelfs met een nog onbekende ‘special guest’ voor extra aandacht willen zorgen. Daarnaast draagt het personeel zwarte kleding onder hun witte pak, want: ‘Het gaat ons aan het hart, daarom is de dresscode zwart’.

Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer

Patiënten van het Maasziekenhuis Pantein kunnen morgen gewoon terecht in het Boxmeerse ziekenhuis. Een ziekenhuiswoordvoerster: ,,In ons ziekenhuis gaat het om een patiëntvriendelijke actie om sympathie te betuigen.’’

Er zijn geen operaties afgezegd. Wel dragen enkele medewerkers een sticker met de opdruk: ‘goede CAO = goede zorg’.

Volledig scherm
Een eerdere cao-actie van het personeel van Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. © Raphaël Drent
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.