Volledig scherm
Foto: ANP

Strengere criteria soa-tests bij GGD

NIJMEGEN - Het gratis en anoniem laten testen op geslachtsziektes wordt moeilijker. Testcentra, zoals de GGD in Nijmegen, gaan strengere criteria hanteren voordat iemand voor een test in aanmerking komt. "Dit is in lijn met het landelijk beleid", zegt Bertine Spooren. Zij is medisch eindverantwoordelijk arts geslachtsziekten van de GGD Regio Nijmegen.


De GGD gaat mensen die om een soa-test vragen sneller doorverwijzen naar de huisarts. Volgens Spooren is het aantal gehouden soa-tests bij de GGD, de laatste jaren sterk gestegen. In 2006 waren het er 1.444 tegen 3.833 in 2011. De afgelopen twee jaar stabiliseerde dit aantal.

Ook al gaat de GGD strengere eisen stellen, verwacht Spooren niet meteen een sterke daling in het aantal soa-tests. "We blijven namelijk wel gewoon mensen die binnen de risicogroepen vallen testen. De GGD verwijst alleen mensen die daarbuiten vallen door naar de huisarts. En dat gaat slechts om enkele tientallen van de mensen die jaarlijks naar ons toekomen", aldus de arts.

Veel mensen gaan naar de GGD voor een soa-test omdat het laagdrempelig, gratis en anoniem is. Maar volgens Spooren is de controle van de GGD hier niet voor bedoeld: "Wij proberen alleen de risicogroepen te benaderen. Dus mensen bij wie een soa vaker voorkomt."

Personen die binnen de risicogroepen vallen zijn onder anderen: jongeren onder de 25, homoseksuelen en mensen van allochtone afkomst.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn de landelijke maatregelen ook bedoeld om geld te besparen. Soa-tests die bij de GGD zijn afgenomen, worden betaald door de overheid. Controles die bij de huisarts worden gedaan, zijn op kosten voor diegene die de test laat afnemen. Of voor zijn zorgverzekeraar.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.