Het duurzame pand van netbeheerder Liander in Duiven.
Volledig scherm
PREMIUM
Het duurzame pand van netbeheerder Liander in Duiven. © Liander

Stroomnet op veel Gelderse plekken overvol: grote nieuwe bedrijven in de wacht

NIJMEGEN - Het stroomnet zit op sommige plekken in Gelderland zó vol, dat netbeheerder Liander een stop zet op het aansluiten van nieuwe bedrijven. Zo moeten grote bedrijven die zich nieuw willen vestigen in Nijmegen-Noord,  tot 2023 wachten totdat ze op het stroomnet kunnen worden aangesloten. 

31 reacties

 • jhu

  3 jaar geleden
  uw "elektrarekening" heeft helemaal niets te maken met hetgeen de netbeheerder (in deze regio Liander) in rekening brengt. Verbruikskosten, of zoals u zegt "elektrarekening", betaald u aan uw energieleverancier. Liander rekent transportkosten, deze zijn in 2019 ongeveer gelijk gebleven aan 2018.....Overigens bepaald Liander niet de hoogte van de  transportkosten, deze worden bepaald door de ACM.
 • Walrave

  3 jaar geleden
  Het liefst gas centrales want die kunnen het snelst reageren op veranderingen in energie uitstoot van windmolens en zonnepanelen. Uiteindelijk moet grootschalig energie opslag aan de praat komen. Kern energie is een goede basis, maar het kan absolute niet snel aanpassen aan veranderingen in verbruik of energie oplevering van andere bronnen, dus het is niet echt aansluitend op zon en wind energie. Wanneer heeft Frankrijk voor het laatst een nieuwe kerncentrale gebouwd? 1989. Finland: Olkiluoto 3 zit 20 jaar van bouw en vertraging en het is nog niet online, Olkiluoto 4 is inmiddels afgeschaft.
 • gerrit59

  3 jaar geleden
  Het afval van Arnhem wordt vanaf volgend jaar in Duitsland verbrand. Is duurder, maar geen uitstoot in Nederland. Logisch toch?
 • Drees

  3 jaar geleden
  Windmolens en zonnevelden maken het elektriciteitsnet onstabiel. En we moeten van het gas af? Daardoor stijgt onze energierekening. Op de achtergrond van de foto zie je de vuilverbrandingsoven die warmte levert aan huishoudens in Arnhem en de regio. Daarvoor wordt niet het afval van die huishoudens gebruikt (dat gaat o.a. naar Drenthe), maar wordt afval met vrachtwagens vanuit o.a. Engeland aangevoerd die CO2 en fijnstof uitstoten en het vrachtverkeer op de weg doet toenemen  Begrijpt u het nog?
 • CCC

  3 jaar geleden
  Aan zonnepanelen en windmolens heb je werkelijk helemaal niets op een windstille winteravond. Er zal altijd dezelfde capaciteit nodig zijn aan echte centrales.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.