Student houdt meer rekening met de buurt, zet geluid zachter en dumpt minder afval: minder klachten
NIJMEGEN - Studenten draaien de volumeknop minder ver open en dumpen minder afval. Kennelijk houden ze meer rekening met de buurt, want er wordt minder geklaagd over overlast van studentenhuizen in Nijmegen. Er kwamen vorig jaar 272 klachten binnen bij het meldpunt. In 2018 waren er 433 klagers.
Dat blijkt uit de rapportage kamerverhuur 2019 van de gemeente Nijmegen.
De meeste klachten, 168, gingen over geluid, gevolgd door afval (55). De eigenaren van panden waarover klachten kwamen, kregen een brief of er kwam een gesprek met de wijkagent. Die aanpak werkt, zegt wethouder Harriët Tiemens, de verantwoordelijke wethouder. De gemeente hanteerde een top-12 panden waar veel omwonenden last van hadden. Tiemens: ,,Na een half jaar hebben we van tien van de twaalf panden geen klachten meer gehad.”
Een forse tegenslag
Uit de rapportage blijkt verder dat één op de drie studentenhuizen die vorig jaar zijn gecontroleerd, illegaal is. Inspecteurs van de ODRN, die de controles uitvoeren, gingen bij 120 panden langs. Bij 52 huizen had de eigenaar de zaken op orde, maar in 42 gevallen niet. Bij een aantal andere woningen moeten nog zaken onderzocht worden of ze al dan niet te legaliseren zijn.
In de strijd tegen illegale verkamering (het opsplitsen van huizen in studentenkamers) kreeg de gemeente vorige maand een forse tegenslag. De Arnhemse rechtbank oordeelde in drie zaken dat Nijmegen onvoldoende heeft beargumenteerd waarom pandeigenaren een vergunning moeten hebben voor kamerverhuur.
Deze maand staan nog eens 29 zaken op de rol. In de nieuwe huisvestigingsverordening van 2020 heeft Nijmegen overigens wél beter onderbouwd waarom een vergunning nodig is.
Zes straten en de directe omgeving
Bij de aanpak van illegale panden en overlast, richt de gemeente zich op zes straten en directe omgeving. Dat zijn Van Oldenbarneveltstraat/Burghardt van den Berghstraat; Sloetstraat/Wilhelminasingel/Bijleveldsingel; Van Langeveldstraat/Jan van Goyenstraat en Groesbeekseweg.
Geld om nieuwe prioriteitsgebieden aan te wijzen, is er niet, zegt Tiemens. ,,Een groot deel van het budget, 30.000 euro, gaat op aan 77 handhavingsverzoeken.” Die verzoeken zijn ingediend door Kamerbreed, het platform van bewonersorganisaties dat strijdt tegen verkamering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dubbel succes voor Maldense tenniscoach Broens op Australian Open
Tenniscoach Joop Broens heeft in twee dagen tijd twee keer succes geboekt op de Australian Open. -
PREMIUM6
Kim Holland adviseert over de liefde in Nijmegen: ‘Als je een fijne relatie hebt, kun je grenzen verleggen’
‘Een hele lekkere, geile goedemiddag’. Ex-pornoster en liefdescoach Kim Holland weet de ogen op zich gericht in de Thiemeloods in Nijmegen. Ze komt spreken over liefde en de rol van seks, openheid en taboes in relaties. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Crisis in de wijnbouw? In Groesbeek groeien alleen maar meer druiven
GROESBEEK - De wijnbouw in Groesbeek is springlevend en zijn toekomst lijkt voor nog tientallen jaren verzekerd. Het wijndorp staat er veel beter voor dan de gaarden in de Achterhoek, waar de ene na de andere wijnbouwer op leeftijd er, bij gebrek aan opvolgers, de stekker uittrekt. -
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
PREMIUM
Meester Jesper wint Zapp Award op de dag van de uitvaart van zijn schoonmoeder: ‘Zwarte dag met een gouden randje’
In de ochtend was Jesper Hesseling uit Beuningen met zijn gezin bij de uitvaart van zijn schoonmoeder. Zaterdagavond was de hele familie in Hilversum bij de uitreiking van de Zapp Awards. Hesseling, bekend als Meester Jesper, won de prijs voor favoriete ster online. ,,Het was een zwarte dag met een gouden randje”, zegt hij een dag later. -
NIEUWS GEMIST? | MET VIDEO
Kapper wast ruim een miljoen euro wit • Varkens gered van wisse dood • Klimaatactivisten toch A12 op
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van zaterdag 28 januari.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen