Studenten sluiten zich dagenlang op in Bascafé: meer bier dan sap bij Serious Lockdown

VIDEONIJMEGEN - Ze noemen zichzelf het ‘nieuwe glazen huis'. Voor het derde jaar op rij sluiten zestig studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen zichzelf op in het Bascafé. 72 uur duurt deze ‘Serious Lockdown’, met elk etmaal een nieuwe lichting studenten. Met opdrachten, spellen en veilingen halen de studenten geld op voor Serious Request. De dj's van 3FM halen dit jaar wandelend geld op in plaats van de gebruikelijke opsluitactie.

Om welke goede doelen gaat het eigenlijk? ,,Even op mijn mobieltje kijken’’, zegt Joppe Morriën die met het bestuur van zijn studievereniging in het Bascafé zit. ,,O ja, het zijn reanimatie, natuurgeweld en noodhulp bij conflicten.” Morriën zit sinds zondagnacht samen met 18 andere studenten in het café. Eten mag niet, net als in het glazen huis van 3FM. ,,Over een uur krijgen we weer een fruitsapje", zegt Morriën. Tot die tijd houdt hij het bij bier.

Kebab

Quote

Met zo'n actie leer je elkaar pas écht kennen. Maar het gaat natuurlijk om het goede doel.

Joppe Morriën

In een hoek beginnen twee studentes elkaar geblinddoekt op te maken - weer tien euro verdiend. Aan de andere kant van het café doodt een groepje studenten tijd met het kaartspel Halli Galli. Jens Vermeulen, bestuursgenoot van Morriën, wrijft in zijn ogen. ,,Dit zijn de zwaarste uurtjes. De feestgangers van gisteravond zijn allemaal naar huis en het duurt nog even voor er weer leven in de brouwerij is.” Later op de dag, tijdens de pubquiz en karaoke, wordt het pas weer druk in het Bascafé.

Normaal zijn de studentbestuurders ook al zo'n drie keer per week in het Bascafé te vinden. ,,Dit is anders", zegt Vermeulen. ,,Meestal zijn we er van elf tot vijf, nu zitten we hier 24 uur lang.” Bovendien kunnen ze deze keer geen kebab halen, voegt Morriën toe. ,,Met zo'n actie leer je elkaar pas écht kennen. Maar het gaat natuurlijk om het goede doel.”

Donaties

Het Bascafé is een passende plek voor de actie, vindt Vermeulen. ,,Het idee is hier drie jaar geleden ontstaan tijdens een avondje stappen. Het Bascafé helpt ons door het café beschikbaar te stellen en voor elk biertje vijftig cent te doneren.’’

De studenten hopen dit jaar tienduizend euro op te halen. Maandagmiddag stond de teller op een krappe duizend euro, dus dat wordt nog even doorwerken. ,,Ik heb net tachtig euro opgehaald door een taart in mijn gezicht te laten gooien”, zegt studente Leanne Wekking. Morriën: ,,Er is zeshonderd euro geboden om mijn haar zwart te laten verven, maar dat ga ik niet doen. Mijn rode haar is mijn identiteit.”

Volledig scherm
Studenten in het Bascafe tijdens ‘Serious Lockdown’. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.