Volledig scherm
PREMIUM
© DG

‘t Plein: Aardgasvrij

COLUMNHet is volop lente. Mijn verwarming thuis staat uit. Toch ben ik nu druk met nadenken over 'hoe kan ik de energierekening, de verwarmingskosten in de toekomst (verder) drukken'. De discussie over het milieu, de opwarming van de aarde, inspireert me stil te staan bij wat ik zelf kan doen om 'mijn voetstap op deze aarde te verkleinen'. Dat laatste klinkt idealistisch, maar het gaat tegelijk om het besparen van euro's.

Rob Jaspers

Rob Jaspers, oud-journalist voor de Gelderlander, schrijft als bevlogen kenner en betrokken inwoner van Nijmegen over wat er speelt in zijn stad. In 2014 werd hij uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar.
Klik voor eerdere columns

De discussie over stoppen met het gebruik van aardgas maakt veel los in ons land. Leidt soms tot schrik. Hoe gaan we dat doen? En in welk tempo? Weet je wel wat die ombouw kost, roepen velen (en dat zijn niet alleen critici van aardgasvrij).

Voordat we echt los zijn van het gas, zijn we heel wat jaartjes verder, denk ik zelf. Er is nog veel onduidelijkheid over de toekomstige warmtebronnen. De ontwikkeling van nieuwe warmte-installaties verkeert feitelijk ook nog in de startfase.

Toch ga ik zelf niet stilzitten. Ik zie een uitdaging om zo min mogelijk te verspillen. Ik zoek volop naar informatie wat ik zelf kan doen om de energierekening te drukken. Zo was ik onlangs bij een bijeenkomst van Jan van de Veerdonk die al 35 jaar een bouwbedrijf runt. Hij deelt zijn kennis over zinvol isoleren met iedereen, gratis zelfs. Hij leert je hoe je zelf de cv-ketel in huis het beste kan afstellen, hoe je verdeling van de warmte in je radiatoren in alle kamers beter kan regelen. Dat zorgt dan al snel voor een besparing van zeker 30 procent. Hij geeft adviezen over het slim dichten van kieren, hoe je muren beter warm kan krijgen, hoe je het beste ventileert.

Van zulke tips word ik een blij mens. Dan denk ik: iedereen zou thuis bijgepraat moeten worden over zulke bespaarmogelijkheden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.