't Plein: Festivals op Waaloevers ware cadeautjes

ColumnVorig jaar verpulverden de fiets- en voetveren  op de Waal, Rijn en Maas alle records. Een bewijs hoe populair de rivieroevers en polders intussen zijn. Zelf ben ik de afgelopen weken nog eens over de dijken in het Land van Maas en Waal en de Betuwe gefietst. Een rustgevende natuurbeleving.

Het aantal fiets- en voetveren breidt elk jaar uit. Nu wordt bijvoorbeeld gesproken over een nieuw voetveer tussen de Bemmelse Waard en Groenlanden. Ooit zette hier een veerpont arbeiders over naar de steenfabrieken. In de omgeving zijn nog steeds herinneringen aan die steenfabricage te vinden. Ik hoop dat dit initiatief slaagt.

Soms spelen die pontjes ook een rol bij de festivals die steeds vaker langs de Waaloevers plaatsvinden. Zoals bij festival Over&Weer medio juni bij Beuningen. Hier is het eerst genieten van muziek en zang tussen bomen langs de zandstranden van Beuningen en daarna aan de overzijde van de Waal bij Slijk-Ewijk. Ik was een van de vroegboekers voor de vierde uitgave van dit festival. 

Begin juni meld ik me ook al op de Defensiedijk in Bemmel bij het prachtige,  landgoed Doornik, bij de kolk hier. De geschiedenis van deze plek -  een dijkdoorbraak in 1799 zorgde voor een verdronken dorp - is door de groep Spaanse Peper vertaald in een theater- en muziekvoorstelling.  Het is een verhaal over hoe mensen zich na een ramp toch altijd weer herpakken. 

Medio september duik ik weer onder in het 3 Oever Festival rond de Kop van Pannerden. Wind, water, wilde paarden , runderen, ganzen, bevers en zilverreigers omringen je dan. Maar begin september ga ik eerst nog naar het festival De Oversteek op (soms verborgen) sfeervolle en groene locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord. 

De cadeautjes liggen klaar om de hoek, echt.

Volledig scherm
Rob Jaspers © De Gelderlander
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.