Volledig scherm
PREMIUM
© DG

't Plein: Sunset March

COLUMNDe meeste soldaten die 75 jaar geleden sneuvelden bij de acties voor de verovering van de Waalbrug waren twintigers. Mannen met nog een heel leven voor zich. Maar drie dagen na hun landing in Groesbeek werd hun toekomst weggevaagd. Ze lieten hun familie in pijn achter.

Rob Jaspers

Rob Jaspers, oud-journalist voor de Gelderlander, schrijft als bevlogen kenner en betrokken inwoner van Nijmegen over wat er speelt in zijn stad. In 2014 werd hij uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar.
Klik voor eerdere columns

Wat een lef hebben zij getoond om de vijand te verdrijven. De snelstromende Waal, constant onder vuur van de Duitsers. Toch durfden zij de Waaloversteek aan. De herinnering aan de 48 doden is voor mij een symbool. De Sunset March, de dagelijkse loop over De Oversteek, verwijst voor mij naar de waanzin van oorlog. Helaas is oorlog nog steeds normaler dan we denken. De Tweede Wereldoorlog staat niet op zichzelf. We kennen nu bijna 75 jaar vrede, vrijheid, democratie. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Eeuwenlang was oorlog, ook hier in Europa, dagelijkse ellende. De Sunset March is voor mij een moment hierbij stil te staan.

De vrijheidsstrijd in 1944-1945 kostte de levens van vele, vele tienduizenden geallieerde militairen. Zij kwamen van ver om ons te bevrijden. De Tweede Wereldoorlog kostte elke minuut zelfs twintig doden, burgers en militairen. Kille cijfers.

Ook Nijmegen werd keihard getroffen, het hart van de stad werd op 22 februari 1944 in 20 seconden weggevaagd. Tijdens de bevrijdingsgevechten in september kwamen wederom honderden burgers om het leven. De maandenlange frontstadperiode die hierop volgde was eveneens een hel.

Onze bevrijders moet je eren. De namen, leeftijden en gezichten van de militairen die sneuvelden komen naar boven als je meeloopt met de Sunset March. Deze mars dwingt je tot nadenken over oorlogswaanzin en de betekenis van vrijheid. Doe daarom mee met de speciale mars op 21 september.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.