Volledig scherm
PREMIUM
Het zaaien van wintergraan in de Doornikse Natuurakkers. Archieffoto © Flip Franssen

't Plein: Tuinvogeltelling

COLUMNNIJMEGEN - Onlangs las ik in een studie dat door de ruilverkaveling zo'n 80 procent van de akkervogels is verdwenen. Het te open weidelandschap is de oorzaak. Gelukkig las ik tegelijk over de kansen om die vogels weer terug te krijgen. Op de Doornikse Natuurakkers bij Lent waar heggen, struiken, bloemrijke velden en fruitbomen weer een prominente plek hebben gekregen, zijn intussen weer 59 soorten broedvogels gespot. Dit zou de 'gewone boer' toch moeten stimuleren rond zijn akkers ook (weer) zulke échte natuurstroken aan te leggen.

Rob Jaspers

Rob Jaspers, oud-journalist voor de Gelderlander, schrijft als bevlogen kenner en betrokken inwoner van Nijmegen over wat er speelt in zijn stad. In 2014 werd hij uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar.
Klik voor eerdere columns

Eerder had ik al gelezen hoe het project Ruimte voor de Rivier met de aanleg van nevengeulen de natuur in de uiterwaarden ook een impuls gegeven heeft. We hebben er bijvoorbeeld de terugkeer van de aalscholvers en de oeverzwaluwen rond de Waal aan te danken.

Ik heb al vaker geschreven dat ik een optimist ben als het gaat om de aanpak van de klimaatverandering. We kunnen er met zijn allen een rol in spelen. Operatie Steenbreek bijvoorbeeld waarmee versteende tuinen in de stad veranderd worden in groene plekjes, juich ik van harte toe.

Tuinvogels
De groei van groene tuintjes in de stad met heggen, dichte struiken en een goede variatie aan planten zorgt voor een terugkeer van tuinvogels, meldt ook de Vogelbescherming. Door de oprukkende bebouwing zijn eerder veel leefgebieden voor die vogels verdwenen. Zelfs zorg ik sinds enige tijd voor het bijvoeren van vogels. Aanvankelijk had ik er twijfels over. Is dat wel zo verstandig? Worden vogels er niet lui van? De Vogelbescherming heeft geen bezwaren. Integendeel. Stimuleert het bijvoeren, geeft adviezen.

Intussen is het genieten in mijn tuin. Ik zie dagelijks vaak tientallen vogels mijn tuin induiken. Misschien moet ik volgend weekeinde toch eens meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.