Volledig scherm
PREMIUM
© DG

’t Plein: Vrijheid

ColumnJournalist Charles Groenhuijsen zette deze week op de Radboud Universiteit in zijn Vrijheidscollege alle somberheid opzij. Het werd een blije avond. Groenhuijsen snapt niet waarom vele media hun focus zo vaak leggen op slecht nieuws, akelige zaken. Want het gaat best goed met de wereld. 

Rob Jaspers

Rob Jaspers, oud-journalist voor de Gelderlander, schrijft als bevlogen kenner en betrokken inwoner van Nijmegen over wat er speelt in zijn stad. In 2014 werd hij uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar.
Klik voor eerdere columns

In de afgelopen vijftig jaar is het geweld wereldwijd meer teruggedrongen dan in de eeuwenlange periode ervoor. Ook is de democratie opgerukt, kregen vrouwen bijna overal een sterkere positie, zijn kinderrechten beter gewaarborgd, is de armoede gehalveerd, de levensverwachting gestegen.

Het vele gemopper over ons land vindt hij helemaal onbegrijpelijk. Het overgrote deel van de wereld is jaloers op de ontwikkelingen bij ons, hield hij zijn publiek voor. ‘Ons poldermodel werkt, het is veel beter dan een vechtcultuur’. Al zeven jaar stimuleert onder meer het Nationaal Comité 4 en 5 mei Vrijheidscolleges. Voor het eerst ook in Nijmegen. Tweemaal zelfs. Op 5 mei spreekt Sinan Can in de bibliotheek aan de Mariënburg.

Een mooi initiatief. Leven in vrijheid lijkt nu vanzelfsprekend, blijven leven in vrijheid is dat niet. 75 jaar leven in vrede in Europa is een unicum. Het is goed mensen te laten nadenken en te inspireren over onze vrijheid, de inrichting van onze samenleving. Groenhuijsen prikkelt door te wijzen op de enorme vooruitgang in de wereld en in Nederland. Maar je mag nooit de ogen sluiten voor de problemen die er (volop) zijn, ook bij ons.

Politicoloog Jonathan Holslag benoemde dit onlangs terecht bij zijn Vrijheidslezing. Hij benadrukte dat nu de toplaag het meest profiteert van de vrijheid. Een groot deel van de bevolking is met handen en voeten gebonden aan woninglasten, hypotheken, kredieten en verzekeringen en kunnen amper sparen. De elite zou zich daar meer rekenschap van moeten geven. Vrijheid moet voor iedereen leiden tot vooruitgang, anders gaat het uiteindelijk mis, vreest Holslag.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.