Volledig scherm
Talis laat groot onderhoud uitvoeren aan 81 appartementen in Jerusalem in Nijmegen. 220 eengezinswoningen in deze buurt gaan tegen de vlakte en worden vervangen door nieuwbouw. © Paul Rapp

Talis sloopt en bouwt 220 woningen in Jerusalem

NIJMEGEN - Woningbouwvereniging Talis heeft besloten dat 220 woningen in de Nijmeegse buurt Jerusalem worden gesloopt en vervangen door evenveel duurzame nieuwbouwwoningen. Daarmee is er eindelijk duidelijkheid voor de bewoners; lang werd getwijfeld tussen renovatie of nieuwbouw.

Daarnaast krijgen 81 appartementen groot onderhoud. Deze sociale huurwoningen in de hoogbouw worden vanaf april 2019 onder handen genomen. Ze krijgen onder meer een nieuwe douche, keuken, toilet, leidingen, voordeuren en kozijnen.

Knoop doorgehakt

Al langer hing in de lucht dat de 220 eengezinswoningen tegen de vlakte zouden gaan, vooral nadat duidelijk werd dat renovatie veel te duur zou worden. Uiteindelijk bleef sloop en nieuwbouw als enige haalbare optie over. ,,Nu is de knoop doorgehakt en kunnen we de volgende fase in", zegt een woordvoerster van Talis. 

Dat betekent: een nieuwbouwplan uitwerken en een sociaal plan opstellen. In dat plan staan onder meer afspraken over tijdelijke huisvesting en vergoedingen. Alle huidige huurders kunnen terug naar de plek waar ze nu wonen.

Instemmen

Net als in het voorafgaande traject worden bewoners bij het opstellen van deze plannen betrokken. Zodra de plannen klaar zijn, worden ze aan alle zittende huurders voorgelegd. Minimaal 70 procent van hen moet met de plannen instemmen. ,,Mocht dat percentage niet worden gehaald, dan gaan we kijken hoe dat komt en wat we daar aan kunnen doen. Maar zoiets gebeurt bijna nooit", zegt de woordvoerster, verwijzend naar eerdere stadsvernieuwingsprojecten van Talis.

Op dit moment is nog niet duidelijk op welke manier de woningen 'duurzaam’ gaan worden. Worden ze gasloos of zelfs energieneutraal? ,,Daar gaan we nu naar kijken, ook in overleg met de gemeente. Maar het is natuurlijk absoluut een belangrijk thema.”

Talis verwacht nog zeker een jaar nodig te hebben voor het uitwerken van de nieuwbouwplannen. Voor de 220 woningen voert Talis in 2019 geen huurverhoging door.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.