Volledig scherm
Het winnende gebouw van de Tandheelkunde Radboud UMC aan de Philips van Leydenlaan in Nijmegen © Foto JDVF

Tandheelkunde Radboud op de loop met Architectuurprijs

NIJMEGEN - Een troost voor iedereen die er wel eens in de tandartsstoel ligt. Het gebouw van de Tandheelkunde Radboud UMC heeft de Architectuurprijs Nijmegen 2017 gewonnen. Volgens een vakjury heeft de prachtige renovatie een voorbeeldfunctie voor vergelijkbare gebouwen. 

De uitverkiezing van het complex aan de Philips van Leydenlaan werd vanavond in LUX bekendgemaakt door juryvoorzitter Fred Schoorl. 'Steeds is slim gekozen voor combinaties van oud en nieuw. In die zin is het een pleidooi voor het vaker hergebruiken van gebouwen uit deze categorie’, zo verdedigt de jury haar keuze voor de Radboud UMC. Een keuze die gemaakt moest worden uit tien kandidaten voor de Architectuurprijs Nijmegen. Waaronder Villa Lent, Onder Onnes en het Lentse KAPKAR.

Ook het publiek kon een favoriet kiezen. Een recordaantal van bijna 1.800 mensen bracht een stem uit. Een kleine 15 procent koos voor De Lentloperbrug die daarmee overtuigend winnaar werd. De brug verbindt het eiland Veur-Lent met de oeverzijde van de Spiegelwaal. De stemmers roemen hem om zijn 'gracieuze ontwerp' en het lichtspel dat er voor zorgt dat de brug telkens weer een verrassende plek is om van de omgeving te kunnen genieten. Met 11 procent eindigde De Lunet op de tweede plaats.  Basisschool De Klokkenberg op het Kopsehof greep met 10 procent van de stemmen de derde plek. 

Dat de keuze niet gemakkelijk was blijkt wel uit het feit dat de vakjury nog een eervolle vermelding toekende aan de Kloostertuin Brakkenstein. Het project straalt volgens de jury rust uit, is geestrijk en poëtisch. 

Nieuw in de zesde editie van de Architectuurprijs was de uitreiking van de Duurzaamheidsprijs. Dit omdat Nijmegen dit jaar als eerste Nederlandse stad de titel  Green Capital mag dragen. Uit zestien kandidaten koos de vakjury voor Wiegerinck architecten uit Arnhem voor de bouw van het Van der Valk Hotel Nijmegen Lent. De jury roemt in het bijzonder opdrachtgever Van der Valk die voor de bouw duurzaamheid als uitgangspunt koos. 

Alle prijzen werden gisteravond uitgereikt tijdens het debat De stad van de toekomst en bestaan, naast de eer, uit een certificaat en een plaquette.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.