Hier reed de brandweerwagen zich vast. De zware tankautospuit zakte door de tegels. Deze toegang naar de flats aan De Genestetlaan is ook niet bedoeld voor zware voertuigen.
Volledig scherm
Hier reed de brandweerwagen zich vast. De zware tankautospuit zakte door de tegels. Deze toegang naar de flats aan De Genestetlaan is ook niet bedoeld voor zware voertuigen. © De Gelderlander

Tankautospuit brandweer koos verkeerde ingang naar brand bij De Genestetlaan

NIJMEGEN - De Nijmeegse brandweer heeft zaterdagavond 'per vergissing de verkeerde aanrijroute' genomen naar de brand in het nieuwbouwcomplex aan De Genestetlaan in Willemskwartier. Een zware tankautospuit reed zich vast bij de toegang naar het appartementencomplex.  Gelukkig belemmerde die pech niet de hulpverlening.  

De zwevende constructie met betonnen tegels was niet berekend op de 11 ton zware wagen. Volgens Bas van de  Ven, ontwikkelaar van de nieuwbouw met 228 appartementen,  staat in de vergunning duidelijk dat de brandweer 'achterom moet rijden via een route in de tuin'. ,,Dat is de toegangsroute voor hulp bij  calamiteiten." 

Niet geschikt

Volgens Van de Ven mogen op de vloer bij de toegang naar het gebouw geen zware wagens komen. De draagkracht van het open middengedeelte is daarvoor niet voldoende. De Omgevingsdienst ODRN die namens de gemeente de bouw begeleidt en toezicht houdt, bevestigt dat dit laatste zo is opgenomen in de vergunningen. 

Let-opje

De chauffeur van de tankautospuit koost de 'meest logische route, de brede ingang was ook vrij', aldus een woordvoerder van de brandweer. ,,We hebben later gehoord dat er eerder een barricade stond. Die was weg, mogelijk vanwege verhuizingen. ,,De vergissing is wel reden voor ons een let-opje in de aanrijroute te maken voor dit complex."  

Vertraagd

Aan de nieuwbouw in Willemskwartier wordt nog volop gewerkt. Er zijn al ruim 160 studio's en appartementen verhuurd. Toch wonen er maar een beperkt aantal mensen. Door gebrek aan bouwvakkers en technische medewerkers is de oplevering van een deel van het project fors vertraagd. 

Oorzaak

Over de exacte oorzaak van de brand in een van bewoonde flats die zaterdagavond voor een enorme rookontwikkeling zorgde - het hele gebouw werd tijdelijk ontruimd - was maandagmiddag nog niets bekend. Er wordt nog onderzoek naar gedaan, aldus  de aannemer. Volgens de brandweer is zeer waarschijnlijk  iets misgegaan met een elektrisch apparaat. De schade voor de getroffen bewoner is groot. Zijn huisraad ging voor ene belangrijk deel verloren.

De komende dagen laat ontwikkelaar Van de Ven de roetaanslag in het complex weghalen. Een vijftal appartementen moet flink schoongemaakt worden.    

Vernielingen

Overigens is het nieuwbouwcomplex de afgelopen weken vaak door 'vreemden' bezocht. Zij hebben onder meer vernielingen aangericht in de leegstaande parkeerkelder. Ontwikkelaar Van de Ven besloot daarop tot een betere afsluiting van de gebouwen en de parkeerkelder.  Volgens de brandweer zijn er echter geen aanwijzingen dat de brand door derden is veroorzaakt. 

De brand zorgde voor veel rookontwikkeling. De nieuwbouw werd daarom tijdelijk volledig ontruimd. Het complex is overigens nog niet volledig klaar. Het aantal bewoners is ook nog beperkt.
Volledig scherm
De brand zorgde voor veel rookontwikkeling. De nieuwbouw werd daarom tijdelijk volledig ontruimd. Het complex is overigens nog niet volledig klaar. Het aantal bewoners is ook nog beperkt. © Ginopress

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.