Anneke Nolet.
Volledig scherm
PREMIUM
Anneke Nolet. © Paul Rapp

Tante Annie zette Anneke op het spoor van 125 verzetsvrouwen in het Rijk van Nijmegen

vrijdaginterviewVrouwen in het verzet. Waren die er wel? In de geschiedenisboeken komen ze nauwelijks voor op een enkele heldhaftige vrouw na. Anneke Nolet ging het uitzoeken voor de regio Nijmegen. Haar peettante Annie van Velzen had immers in kampen gezeten wegens verzetsactiviteiten. 

Acht jaar heeft Anneke Nolet gewijd aan onderzoek over vrouwen en verzet in de regio Nijmegen. Het leidde tot een biografie over de vergeten verzetsvrouw Annie van Velzen en meerdere publicaties bij historische vereniging Numaga. 

Nu ligt er een boek: ‘Vrouwen en verzet, in het Rijk van Nijmegen 1940-1945'. Daarmee is een onderbelicht gebied in de geschiedschrijving ingekleurd. 

Acht jaar hebt u aan dit onderwerp gewijd. Was er een directe aanleiding?
,,Ik was naar Nijmegen verhuisd in 2012 en bezocht een lezing over de dubieuze rol van de Nijmeegse politie in de oorlog. ‘En mijn tante Annie, dan?’, dacht ik. 

Archieffoto van een Canadese soldaat bij een wachttoren van Kamp Vught.
Volledig scherm
Archieffoto van een Canadese soldaat bij een wachttoren van Kamp Vught. © Collectie Nationaal Monument Kamp Vught.

Zij zat bij de kinderpolitie en heeft in kamp Vught gezeten en later in Ravensbrück. Zij was dus niet fout geweest. Dit moest ik onderzoeken.”

Wie was tante Annie?
,,Annie van Velzen was mijn peettante. Ze was geen familie. Mijn moeder heeft haar ontmoet in kamp Vught. Mijn vader was burgemeester in Warmenhuizen in Noord-Holland. Hij dook in 1944 onder omdat hij weigerde om dorpsgenoten te leveren voor de aanleg van verdedigingswerken voor de Duitsers. 

Quote

Pas toen ik Frans ging studeren in Nijmegen, ben ik een keer bij haar op bezoek geweest. Het gesprek vlotte niet, ik was een jong meisje en zij een oudere, diepgelovi­ge vrouw

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.