Illustratie voor De Gelderlander bij voorhaal tbs-kliniek
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratie voor De Gelderlander bij voorhaal tbs-kliniek © Jeroen Nissen

Tbs’er neemt vaker de benen uit frustratie: ‘Ze voelen zich gekooid’

NIJMEGEN - Tbs’ers die de benen nemen, doen dat vaker uit protest. Dat stelt strafrechtadvocaat Jan-Jesse Lieftink. Hij staat vaak tbs’ers bij en heeft zo’n vijftien cliënten in de Nijmeegse Pompekliniek zitten. ,,Tbs’ers die vluchten voelen zich vaak gekooid en hebben bovendien niet het gevoel dat ze effectief worden behandeld.”

Volgens advocaat Lieftink, tevens bestuurslid van de Vereniging van tbs-advocaten, komt het vaker voor dat tbs’ers vanwege frustratie en uitzichtloosheid niet terugkeren van verlof of proberen te ontsnappen. 

De meesten weten dat een vluchtpoging ertoe kan leiden dat ze een minstens een jaar niet op verlof mogen. ,,Sommigen nemen dat voor lief. Onder meer uit protest tegen de stroperigheid in de tbs. De voorwaarden voor verlof worden steeds strenger. Bijvoorbeeld het moeten innemen van medicatie.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.