Tegenmacht ontbreekt bij complete ontmanteling van het Dominicus College
OpinieDe chaos is compleet bij het Dominicus College, kopte ‘De Gelderlander’ onlangs. Deze chaos lijkt bewust gecreëerd door bestuur en schoolleiding. Het maakt duidelijk hoe ‘tegenmacht’ ontbreekt bij zoiets belangrijks als goed onderwijs voor Nijmeegse scholieren.
In hun eigen jargon vinden schoolleiding en bestuur het door hen met sluiting bedreigde Dominicus College een ‘kwalitatief sterke school’. Het concept is uniek: relatief kleinschalig en met de Monnikskap-afdeling, voor leerlingen met een beperking of chronische ziekte, geldt de school als landelijk voorbeeld van inclusie. Het financieel risicoprofiel van de school ziet er in het meest recente jaarverslag gunstig uit.
Wanneer zo’n goede school toch kampt met teruglopende leerlingenaantallen, simpelweg omdat het totaal aantal scholieren in de regio krimpt, zou je verwachten dat bestuur en schoolleiding komen met creatieve plannen om de school te behouden, zoals een wervingscampagne.
Het tegendeel blijkt waar. Van dit soort stappen hebben leerlingen, ouders en docenten niets vernomen. Sterker nog, zij hebben suggesties aangedragen, maar die werden terzijde gelegd. In plaats daarvan schetsen rector en bestuur al maandenlang steevast een zorgelijk plaatje. Een frame dat leerlingen, ouders, docenten, journalisten en politici dienen over te nemen: de school zou niet langer zelfstandig kunnen voortbestaan.
Om dit argument te onderbouwen tonen ze van de verschillende scenario’s steevast het meest ongunstige. Er zijn gunstiger leerlingenprognoses, van DUO (het ministerie van Onderwijs) en onderwijsorganisatie VOION, die in lijn lopen met de regionale trend. Alleen adviesbureau KBA hanteert een somberder prognose. Het bestuur rondt deze KBA-cijfers ook nog eens verder naar beneden af, waarna onderwijswethouder Grete Visser ze in de media herhaalt. Zo pleeg je dus karaktermoord op een goede, bijna twee eeuwen oude, diep in Nijmegen gewortelde school.
Recent is karaktermoord overgegaan in poging tot ‘moord’. Fusie met het Kandinsky College is niet meer aan de orde, nu dreigt sluiting. Een stap waarmee het bestuur de kritische medezeggenschapsraad (MR) buitenspel zet. De MR heeft bij sluiting namelijk alleen advies- en geen inspraakrecht. Docenten wordt ondertussen alvast een makelaar aangeboden voor begeleiding naar vacatures elders. Nieuwe brugklassers worden niet meer geworven.
Dit alles terwijl er nog een klacht tegen de schoolleiding in behandeling is, het tegenonderzoek waar de MR recht op heeft nog niet is afgerond en schoolleiding en bestuur nog geen stappen tot sluiting mogen zetten voordat er onder meer een ouderraadpleging is geweest. Hier worden dus democratische rechten geschonden.
De weinige inspraakrechten ook die er nog zijn, want van fatsoenlijke ‘tegenmacht’ bij zoiets ingrijpends als het sluiten van een school is geen sprake. Het bestuur is verantwoordelijk voor vrijwel alle middelbare scholen in de stad en omgeving. Ze zijn daarmee een zeer grote onderwijswerkgever en kunnen nogal vrijelijk wikken en beschikken over miljoenen aan belastinggeld. Ingrijpende ‘interventies’ als een fusie of sluiting hoeven slechts gemeld te worden aan de wethouder, in goed overleg. Een controlerend orgaan als de gemeenteraad komt er niet meer aan te pas, hoe zorgelijk raadsleden de situatie ook vinden.
Inmiddels is ook duidelijk waarom het bestuur een eigen school in diskrediet brengt. Er is een probleem met een andere school binnen de koepel: het Mondial College zit in een afgeschreven pand. Mondial huisvesten in het Dominicusgebouw is goedkoper dan nieuwbouw. Een kille rekensom bepaalt dus de toekomst van honderden scholieren, in plaats van het belang van goed en inclusief onderwijs in de regio.
Daarmee rijst de vraag welke plannen deze rekenmeesters hebben voor bijvoorbeeld de overige krimpende scholen uit hun koepel. Immers, toen de fusieplannen tussen Dominicus en Kandinsky dit voorjaar uitlekten – enkele dagen voor de raad moest instemmen met de fusie waaruit het huidige bestuur ontstond – stond in de officiële stukken zwart-op-wit dat ingrijpende maatregelen als fusie en sluiting van scholen (nog) niet aan de orde waren. De bestuursfusie zou het juist mogelijk maken dat het scholenpalet zo divers mogelijk bleef.
Binnen 24 uur na het uitlekken hadden de bestuurders dan ook al een brief gereed aan wethouder Visser om deze tegenstelling recht te breien. Zij schreven het ‘zeer te betreuren’ dat hun intenties vroegtijdig op straat lagen, want zulke plannen gedijen kennelijk beter in achterkamertjes dan in het licht van medezeggenschap.
De auteurs zijn een groep van ruim tachtig ouders, docenten en oud-leidinggevenden van het Dominicus College. Hun namen zijn bekend bij de redactie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Kritiek op plan om Dominicus College op te heffen: ‘Sluit de school niet, maar ontwikkel een toekomstplan’
NIJMEGEN - Het Dominicus College moet per direct bezuinigen en aan een toekomststrategie werken. Zo kan de Nijmeegse school mogelijk wél zelfstandig voorbestaan. Dat schrijft de kritische medezeggenschapsraad in reactie op het plan om de school te laten fuseren of zelfs op te heffen. -
PREMIUM16
Blijven of niet? Bruls broedt er na ‘tien jaar Nijmegen’ nog op: ‘Kan ik de energie en frisheid houden?’
NIJMEGEN - Zaterdag jubileert Hubert Bruls. Hij is dan precies tien jaar burgemeester van Nijmegen. Daarmee komt hij met stip binnen in de top 3 van langstzittende Nijmeegse machthebbers. Bruls (56) heeft het ‘fantastisch naar zijn zin’, zegt hij. Tóch twijfelt hij over een langer verblijf. -
PREMIUM
Chaos Dominicus College compleet, ook docenten zeggen vertrouwen in de schoolleiding op
NIJMEGEN - De chaos op het Dominicus College is compleet. Terwijl school en bestuur vaart zetten achter sluiting van de school, zeggen ouders, leerlingen én docenten het vertrouwen op in de schoolleiding. De medezeggenschapsraad (MR) voelt zich belemmerd en geminacht. -
PREMIUM
Geen fusie? Dan wordt Dominicus College opgeheven: einde van 165 jaar oude middelbare school in zicht
NIJMEGEN - Fuseren met het Kandinsky College zou dé manier zijn om het in zwaar weer verkerende Dominicus College overeind te houden. Maar dat zagen ouders en leerlingen niet zitten. Nu komt het bestuur met een alternatief: de school in 2024 opheffen.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Onderzoek: fusie Dominicus College en Kandisky College noodzakelijk voor voortbestaan scholen
NIJMEGEN - Een fusie tussen het Dominicus College en het Kandinsky College is onafwendbaar, zegt het overkoepelend bestuur van beide scholen. Uit nieuw onderzoek zou blijken dat het Dominicus afkoerst op een structureel tekort van 1 miljoen euro per jaar.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAF Van Diermen
Robert Hermans
Saskia Claasz Coockson
Chris Toorop
H.R. Dofpoot