Volledig scherm
Cultureel centrum de Lindenberg. © pr

Terug van wegbezuinigd: lessen voor volwassenen bij de Lindenberg

NIJMEGEN - Volwassenen kunnen bij de Lindenberg weer cursussen beeldende kunst volgen. Jarenlang nam dit aanbod af onder invloed van bezuinigingen op cultuur. ,,Beeldende kunst hoort bij ons DNA", vindt directeur Teddy Vrijmoet. 

Als de Lindenberg op 15 mei het nieuwe cursusaanbod bekendmaakt, zit daar weer beeldende kunst voor volwassenen bij. Er komen drie basiscursussen en een aantal korte, verdiepende lesreeksen en workshops. In de loop van het seizoen 2019/2020 wil het Nijmeegse centrum voor kunsteducatie het aanbod verder uitbreiden als er vraag naar is.

,,Het is geen terugkeer naar de oude situatie", zegt directeur Teddy Vrijmoet. ,,We bieden vooral vernieuwende en kortdurende cursussen. In sommige lessenreeksen werken we naar een eindresultaat zoals een zelfgemaakt servies of een tafel naar eigen ontwerp.”

De oude situatie was de Vrije Academie. Onder die naam werden vanaf de jaren 70 creatieve cursussen gegeven in de Lindenberg. Het was jarenlang een plek waar iedereen terecht kon; kinderen, jongeren, volwassenen. Ze kwamen voor lessen in muziek, dans, theater en verschillende vormen van beeldende kunst. 

Zware bezuinigingen

Na de zware bezuinigingen op cultuur in 2011 door toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra, had de gemeente Nijmegen alleen nog maar geld voor cursussen voor kinderen en jongeren. De lessen voor volwassenen mochten sindsdien alleen blijven als ze kostendekkend zijn. 

Docenten moesten verder als zzp’er. Dat leidde tot een uittocht, vooral bij beeldende kunst. Sommige leraren zetten hun lessen elders voort. ,,Dat doen ze prima en we gaan hen zeker niet voor de voeten lopen", zegt Teddy Vrijmoet. ,,Maar we vonden het hier in huis doodzonde dat er zo weinig werd gedaan aan beeldende kunst. Want het hoort bij ons DNA. Deze nieuwe, korte cursussen zijn voor ons wèl haalbaar.”

Basiscursussen

De basiscursussen bestaan uit vijftien lessen. Bij beeldende technieken komen tekenen/schilderen, keramiek, textiel, grafische technieken en technologische kunst aan bod. Daarnaast komen er basiscursussen tekenen/schilderen en keramiek. De korte cursussen en workshops  zijn divers. Van productontwerp tot werken met bepaalde materialen of technieken en er zijn kenniscursussen. 

Vanaf 15 mei staat het lesaanbod op delindenberg.com.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.