Terugkeer afvalheffing voor Nijmeegse huurders in beeld

NIJMEGEN -  De afvalbelasting  die de afgelopen jaren door de LinksPlus-coalitie (SP, Groenlinks, Stadspartij, VSP) is afgeschaft voor de huurders in Nijmegen, keert na de raadsverkiezingen mogelijk toch weer terug. 

Uit De Gelderlander-Kieswijzer blijkt dat acht van de veertien partijen die meedoen aan de verkiezingen vinden dat 'alle vervuilers moeten meebetalen aan het ophalen en verwerken van afval.'

Woningeigenaren

In 2014 is op initiatief van de SP deze vaste jaarlijkse afvalstoffenheffing - destijds een kleine 100 euro per jaar voor een meerpersoons huishouden - geschrapt  voor alle huurders (ruim 44.000 huishoudens) . Die afschaffing werd direct gekoppeld aan een verhoging van de onroerend zaakbelasting (ozb) voor woningeigenaren van een duurder huis (boven 2 ton)  en voor bedrijven. 

D66, PvdA, CDA, VVD, de Partij voor Dieren, de Partij Ouderen belangen en Voor Nijmegen Nu vinden dat laatste 'niet eerlijk', blijkt uit de Kieswijzer. Zij stellen dat 'in principe álle vervuilers moeten betalen'. Het is volgens hen verkeerd dat de huiseigenaren opdraaien voor de afvalkosten van de huurders.  De Partij voor Dieren benadrukt dat juist die afvalstoffenheffing 'voor iedereen een prikkel is om minder afval te produceren'. 

Afvalzak

GroenLinks zegt ook dat álle vervuilers moeten betalen, maar de partij is het er ook mee eens dat huurders afvalbelasting moeten betalen, blijkt uit de kieswijzer.  GroenLinks voegt er vervolgens aan toe dat dit moet gaan via de tarieven van de groene afvalzakken. Of dat betekent dat de prijs van die groene zakken - nu 0,93 eurocent per zak - dan de komende jaren verder omhoog moet, blijft onduidelijk. Voor sommige partijen zoals Gewoon Nijmegen is de prijs van die groene afvalzak echter nu al te hoog. Die zou ook nog eens moeten zakken.

Huurders ontzien

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Het afvalbedrijf Dar haalt de vuilniszakken op. © Bert Beelen

Voor de SP is de terugkeer van de afvalbelasting onbespreekbaar. Deze partij maar ook de Stadspartij DNF en 50Plus benadrukken dat huurders door huurverhogingen de afgelopen jaren flink meer huur zijn gaan betalen. De SP vindt daarom dat de gemeente de huurders moet ontzien.

De ChristenUnie en de partij Opa worstelen met een helder standpunt over de belasting. Ze nemen een 'neutraal standpunt in'. 'De sterkste schouders moet je de zwaarste lasten laten dragen', stelt de ChristenUnie. Dus ja, alleen een heffing voor huiseigenaren. Maar de partij denkt dat die rekening dan vervolgens via de huur toch weer bij de huurders wordt neergelegd.

Kieswijzer

In de kieswijzer is een dertigtal stellingen opgenomen. De kieswijzer is te vinden via DG.nl/kieswijzer en daar dan Nijmegen invullen. De kieswijzer vermeldt ook alle standpunten van de partijen inclusief toelichtingen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.