Volledig scherm
Het pand van Alewijnse aan de Energieweg in Nijmegen © Google Streetview

‘Tientallen’ ontslagen bij Alewijnse Nijmegen

NIJMEGEN -  Bij elektrotechnisch bedrijf Alewijnse in Nijmegen vallen ‘tientallen ontslagen'. Dat zegt  CNV-vakbondsman Arthur Bot. Het bedrijf met wereldwijd ongeveer 950 werknemers, wil alleen kwijt dat ‘er gewerkt wordt om de organisatie van Alewijnse sterker te maken met het oog op de toekomst.’

Het Nijmeegse familiebedrijf aan de Energieweg, een begrip in stad en land, verliest bovendien na 130 jaar zijn zelfstandigheid. Investeringsmaatschappijen Strong Root Capital en Commonwealth Investments willen Alewijnse overnemen, zo blijkt uit een melding van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), toezichthouder op concurrentieverhoudingen. 

Het bedrijf is sinds 2002 in handen van Dick Alewijnse, telg van de vierde generatie. 

Geen verrassing

Werknemers van Alewijnse kijken niet op van de veranderingen en aangekondigde reorganisatie, zegt Bot. ,,Het is geen donderslag bij heldere hemel.” Het bedrijf, met vestigingen in Rotterdam en Sliedrecht, maar ook in Turkije, Roemenië en China, heeft minder voorspoedige jaren achter de rug. 

De automatisering en technologie binnen de internationale scheepvaartindustrie is de afgelopen jaren het belangrijkste bord geworden waarop Alewijnse schaakt. Twee jaar geleden verkocht Alewijnse een bedrijfsonderdeel in Nederland met 220 werknemers. In datzelfde jaar stootte Alewijnse een dochterbedrijf in Nijmegen af waarmee 38 banen verloren gingen. 

Bot: ,,Er zijn de afgelopen jaren strategische keuzes gemaakt waar mensen hun vraagtekens bij hadden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.