Volledig scherm
De onhulling van het tijdelijke lichtmonument gisteravond aan de Kitty de Wijzeplaats in Nijmegen om de Holocaust te gedenken. © David van Haren

Tijdelijk Holocaust-monument onthuld, historici pleiten voor Stolpersteine in Nijmegen

NIJMEGEN - Op de Kitty de Wijzeplaats is gisteravond het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ onthuld, ter nagedachtenis aan de deportatie van Joden, Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verschillende historici vinden dat er op meer plekken in de stad aandacht zou moeten zijn voor de jodenvervolging in Nijmegen en pleiten voor ‘Stolpersteine’. 

De 449 Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nijmegen zijn weggevoerd, worden op de Kitty de Wijzeplaats ook permanent herdacht, maar verschillende onderzoekers en historici in Nijmegen vinden dat onvoldoende zichtbaar. Ze pleiten onder meer voor het leggen van Stolpersteine of struikelstenen in de stad.

Ongemakkelijk

Nijmegen heeft nog altijd een ongemakkelijk omgang met deze ‘schandvlek uit het verleden’, vindt historicus Jan Brauer. ,,Onder het oog van Nijmegenaren zijn honderden stadsgenoten en vluchtelingen afgevoerd, dat is niet niks. Er zijn ook Joden geholpen, maar de Nijmeegse administratie en de politie werkten met de bezetter mee, de treinen reden. We mogen die stadsgenoten niet vergeten. Sterker nog, we zijn verplicht ze een gezicht te geven.”

Hij zou om die reden graag Stolpersteine in Nijmegen zien, de gedenktekens met de namen in de trottoirs voor de vroegere woonhuizen van Joden, Sint of Roma die door de nazi’s zijn verdreven en vermoord. ,,Net zoals in heel Duitsland en onlangs ook in Gennep is gedaan. Dan zie je dat deze stadgenoten gewoon onder ons woonden, verspreid over de stad.”

Stolpersteine of historisch baken

Ook Ria van den Brandt, onderzoeker aan de Radboud Universiteit en verbonden aan Herinneringscentrum Westerbork, is een voorstander van Stolpersteine in Nijmegen. ,,Ik ken het uit andere steden en heb gezien dat het werkt. Het kan nieuwe verhalen opleveren en het zorgt ervoor dat mensen er werkelijk even bij stilstaan.”

Ook historici Joost Rosendaal en Lennert Savenije pleiten ervoor op meer plaatsen in de stad aandacht te hebben voor de Holocaust dan alleen op de Kitty de Wijzeplaats. Beide historici zien ook een mogelijkheid in een ‘historisch baken’ op het Nijmeegse station, de plek waar de meeste Joden zijn weggevoerd. Rosendaal: ,,Hier komen elke dag duizenden reizigers voorbij. Het zou mooi zijn als er een aantal van hen tot denken worden aangezet over de Holocaust.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.