Uitzicht vanuit het voormalige belastingkantoor.
Volledig scherm
Uitzicht vanuit het voormalige belastingkantoor. © Gerard Verschooten

Tijdelijk wonen in oud belastingkantoor in Nijmegen met en zonder ‘rugzakje’

NIJMEGEN - Acuut een dak boven je hoofd nodig? In het oude belastingkantoor komen in Nijmegen 117 tijdelijke onzelfstandige woonruimten. Een deel is gereserveerd voor mensen die begeleiding nodig hebben. Een goede selectie en begeleiding moeten ervoor zorgen dat het samenwonen zonder gedoe verloopt.

Vanaf mei kunnen belangstellenden voor wonen in het oude belastingkantoor zich bij Entree melden. Ook trekken dan de eersten met een ‘rugzakje’ in het pand: acht Eritreeërs die uit de opvanglocatie in Lent moeten.

,,Het zal even duren voordat alle woonruimten bezet zijn”, zegt Ronald Leushuis van Talis. ,,We doen het bewust rustig aan zodat alle betrokken partijen aan de situatie kunnen wennen.”

Dragende en vragende bewoners

Dragende bewoners en vragende bewoners, noemt wethouder Bert Frings ze. Met ruim de helft van de mensen die aan de Stieltjesstraat gaan wonen is niets aan de hand. Behalve dat ze snel onderdak nodig hebben. Bijvoorbeeld door een echtscheiding of vanwege een tijdelijke baan. Dat zijn de dragende bewoners.

De vragende bewoners hebben zorg of begeleiding nodig. Ze stromen bijvoorbeeld uit bij jeugdzorg omdat ze 18 zijn geworden, het zijn vluchtelingen met een verblijfsstatus of het gaat om mensen die uit een zorgsituatie komen en weer zelfstandig moeten leren leven. Het idee achter deze mix van bewoners is dat ze wat voor elkaar kunnen betekenen.

Dertien in een gang

Er is plaats voor 117 mensen die in groepen van dertien een gang bewonen en daar een grote keuken, sanitair en een wasruimte delen. Per bewoner wordt afgesproken hoe lang die er kan blijven, maximaal is dat vijf jaar. De Binder wordt de naam van de woonflat. ,,We hebben nog even gedacht aan ‘de Petteflat’”, zegt Frings met een glimlach, ,,maar De Binder geeft de bedoeling beter weer.” 

De woonvorm is opgezet door de gemeente Nijmegen en Talis. De corporatie verhuurt en beheert het gebouw. De mensen zonder zorgvraag komen via het reguliere woonverdeelsysteem Entree binnen. ,,We zoeken ook mensen die extra willen investeren in hun medebewoners”, zegt Frings. ,,Die inspanning kunnen we verrekenen in de huurprijs. De ‘zorgvragers’ worden aangedragen door hulpverleners en de sociale wijkteams. Zij hebben altijd begeleiding en ondersteuning.”

In Arnhem, Dordrecht en Rotterdam bestaan al zulke woonprojecten. Het samenwonen verloopt daar niet altijd vlekkeloos. ,,Het is best ingewikkeld”, geeft Frings toe. ,,We hebben werkbezoeken afgelegd en hopen te hebben geleerd van de ervaringen.”

Begeleiding

Ronald Leushuis van Talis (links) en wethouder Bert Frings.
Volledig scherm
Ronald Leushuis van Talis (links) en wethouder Bert Frings. © Gerard Verschooten

Ronald Leushuis, directeur van Talis vult aan: ,,We investeren in een goede begeleiding. Iedereen krijgt een intakegesprek zodat we kunnen inschatten wie bij wie past. Verder is er zeven dagen per week, tien uur per dag, iemand aanwezig om problemen op te lossen. Die heeft een kantoor bij de voormalige balie. Wij gaan er vanuit dat ongeveer 40 procent van de bewoners in de categorie ‘zorgvragers’ kan vallen. Als dat te veel is, passen we de verhouding aan.”

Het oude belastingkantoor werd eerder gebruikt voor huisvesting van asielzoekers. Het pand blijft nog negen jaar beschikbaar voor tijdelijke bewoning. Zo lang heeft de gemeente het gehuurd van de Rijksgebouwendienst. Daarna krijgt het pand in het stationsgebied waarschijnlijk een andere bestemming. De gemeente beheert de onderste verdieping die grenst aan de Spoorstraat. Daar is ruimte voor winkeltjes, werkplekken of een koffietentje.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Yannieck (7) fietst in zijn wijk al bijna 5000 euro bij elkaar voor NEC,  Boekhoorn doneert ook
    PREMIUM
    video

    Yannieck (7) fietst in zijn wijk al bijna 5000 euro bij elkaar voor NEC, Boekhoorn doneert ook

    NIJMEGEN De belangrijkste investeerders van NEC, Marcel Boekhoorn, Jack Bongers en Harold en Jos Bons - ook wel de vier ‘B's’ genoemd - omarmen de actie van de 7-jarige Nijmegenaar Yannieck Bleumink. Ze doneren samen 1000 euro. Het zoontje van oer-NEC’er René Bleumink (beter bekend als ‘Bleum’) fietste op eerste pinksterdag honderd rondjes van 580 meter door de Nijmeegse wijk Hatert om geld in te zamelen voor NEC.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.