Tijdens de oorlog verstopte jam verhuist naar het museum

videoNIJMEGEN / GROESBEEK / OOSTERHOUT - Enthousiast begint Thijs van Woerkom (84) uit Oosterhout met het opendraaien van een minstens zeventig jaar oude pot jam. Alsof hij weer in de conservenfabriek Bato staat, die zijn opa aan het begin van de vorige eeuw in het dorp begon. Een grote collectie conserven zijn gevonden tijdens de verbouwing van een huis aan de Kwakkenbergweg in Nijmegen en werd gisteren naar het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek gebracht. 

Volledig scherm
Thijs van Woerkom (84) bij blikken voedsel die vermoedelijk verstopt zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn geschonken aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. © Theo Peeters

Zo'n honderd potten en blikken zijn vermoedelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog in het huis verstopt. Achter schotten boven de ramen. Directeur van het museum, Wiel Lenders, komt ze 's ochtends hoogstpersoonlijk halen. Hij staat op een keukentrap op de eerste etage van het grote statige huis en geeft ze aan zijn collega's door. Asperges uit Californië, asperges uit Nederland, doperwtjes, havermout; van alles komt voorbij. Het ene etiket is goed leesbaar, maar van anderen is nog nauwelijks wat te maken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.