Volledig scherm
Tjed Wildeboer tijdens een zeilwedstrijd in zijn Optimist. © eigen foto

Tjed (13) gedupeerd: ‘Zeilbootje in gestolen aanhanger was als een broertje voor me’

updateNIJMEGEN - Grote schrik én verdriet voor Tjed Wildeboer. De aanhangwagen mét daarin zijn geliefde Optimist-zeilboot is in de nacht van maandag op dinsdag gestolen. Nu moet de 13-jarige Nijmegenaar snel op zoek naar een nieuwe boot, om mee te kunnen blijven doen aan de landelijke selectiewedstrijden.

De aanhangwagen stond, voorzien van een disselslot, achter het hek van het terrein van de Judo Academy aan de Dobbelmannweg in Nijmegen. ,,Het hek is ingetrapt, de aanhanger is weg”, vertelt Renate Wildeboer, zijn moeder.

Volledig scherm
De aanhanger met de zeilboot erin. Op de zijkant staat: ‘Van Dijk & Zn, Boxmeer, Piano-transport’. © Eigen foto

,,Daar snappen we niets van. Het is echt een hele oude aanhangbak, met grote letters ‘Van Dijk & Zn - Boxmeer - piano-transport’ aan beide zijden. Bij wedstrijden werden we altijd verbaasd aangekeken als we daarmee kwamen aanrijden.”

‘Al mijn herinneringen gestolen’

De Optimist was geen speciaal exemplaar, vertelt de gedupeerde jongen. ,,Het was een normale boot, maar ik was eraan gehecht geraakt omdat je samen dingen meemaakt. Als het spannend is met veel wind en het loopt toch goed af, of als ik goed presteer, dan denk ik: ja, dat komt door mijn boot. Het is net als een broertje voor me”, zegt Tjed, die altijd in zijn eentje op het water vaart. ,,Al die herinneringen zijn ineens gestolen.”

Het is de vraag of de dieven wisten wat er in de aanhangwagen zat. ,,Of de boot bewust gestolen is, weten we niet”, zegt zijn moeder. ,,Onze angst is dat-ie daarom zomaar ergens gedumpt wordt, omdat ze er niets mee kunnen.” Tjed vaart met het nummer NED3194 in zijn zeil.

Quote

Ik was aan mijn boot gehecht geraakt omdat je samen dingen meemaakt

Tjed Wildeboer, Jeugdzeiler

Het zeilen betekent veel voor de 13-jarige. ,,Ik voel me heel vrij op het water. Als het een keer niet zo goed gaat op school, kan ik tijdens het zeilen in het weekend mijn hoofd leegmaken. Daarna kan ik er weer een week tegenaan”, vertelt Tjed.

Landelijke jeugdploeg

Vrijwel elk weekend is hij ergens in Nederland op het water te vinden. Zeker in deze periode. Tjed vaart al voor het vijfde seizoen wedstrijden in de Optimist, de jeugdklasse van het wedstrijdzeilen, en is inmiddels doorgestroomd naar de landelijke jeugdploeg. Hij hoopt zich te selecteren voor de kernploeg én mee te kunnen doen aan het Europees Kampioenschap.

Volledig scherm
Tjed Wildeboer tijdens een zeilwedstrijd in zijn Optimist. © Eigen foto

,,Ik wil wel kunnen winnen, anders vind ik het geen leuke sport. Afgelopen weekend eindigde ik twee keer in de top tien; toen deden er vijftig of zestig boten mee. Andere keren zijn het er tachtig tot negentig. Dat is wel een drama bij de start als iedereen tegelijk naar voren wil.”

Boot te leen

Komend weekend zijn er trainingen bij Port Zélande, de week erop staan selectiewedstrijden op het programma. ,,Voor de training kan ik van een vriend een boot lenen”, klinkt het opgelucht. En daarna? Renate Wildeboer: ,,Na overleg met de verzekering moeten we snel op zoek naar een tweedehandsje. Het is alleen jammer dat het seizoen al begonnen is; de beste boten op Marktplaats zijn al weg.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.