Volledig scherm
Een groep wielrenners passeert het Duitse dorp Zyfflich tijdens de Ronde van Nijmegen. © Gerard Verschooten

Tóch zware valpartijen tijdens Ronde van Nijmegen

updateNIJMEGEN - Tijdens wielertocht de Ronde van Nijmegen, afgelopen zondag, zijn drie valpartijen geweest waarbij ambulances ingezet moesten worden. In elk geval één wielrenner is er ernstig aan toe; hij is voor zover bekend met meerdere botbreuken in het ziekenhuis opgenomen. De organisatie is op zoek naar getuigen die meer over de toedracht kunnen vertellen.

Een van de ongevallen gebeurde op de Sint Annastraat, tussen de Scheidingsweg en de Kapittelweg. Daar kwam een wielrenner door nog onbekende oorzaak zwaar ten val. Een andere wielrenner kwam in een afdaling kort na de beklimming van de Oude Holleweg in Beek Ubbergen in botsing met een hardloopster die plotseling overstak. Hij is zwaar gewond in het Radboudumc opgenomen, met vier gebroken ribben, een scheur in het borstbeen, drie gescheurde wervels en een klaplong.

Organisator Tim van Os zegt geschrokken te zijn van de incidenten, maar nog niet op de hoogte te zijn van de precieze toedracht. Hij heeft kort met de zus van het slachtoffer op de Sint Annastraat gesproken en legt komende dagen opnieuw contact. ,,We zijn in dergelijke gevallen afhankelijk van mensen die zich bij ons melden, als betrokkene of getuige. De hulpdiensten mogen ons, vanwege privacy, niets vertellen over slachtoffers.”

Getuigenoproep

In een nieuwsbrief wordt de ruim 4.000 deelnemers komende dagen gevraagd wie er iets gezien heeft van het ongeval op de Sint Annastraat. Dat geldt ook voor een valpartij op de Zevenheuvelenweg, waarvoor eveneens een ambulance moest uitrukken. 

Van Os liet zondag aan deze krant weten dat er ‘altijd wat valpartijen zijn maar gelukkig geen grote ongelukken’. Hem was toen al wel ter ore gekomen dat er bij twee valpartijen ambulances waren ingeschakeld, de ernst van de verwondingen wist hij nog niet. 

,,Als er mensen van de organisatie in de buurt zijn, noteren we de startnummers zodat we later contact kunnen leggen, maar dat lukt natuurlijk niet langs de hele route", legt hij uit. ,,Soms horen we pas veel later dat er iets gebeurd is. Zonder contact weten we ook nooit zeker of het om deelnemers aan de Ronde van Nijmegen gaat of om andere wielrenners die over dezelfde route rijden. Wielrennen is een sport waarbij valpartijen helaas altijd op de loer liggen en waarbij wekelijks mensen op de eerste hulp terecht komen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.