Volledig scherm
PREMIUM
Supermarkt Coop Wieleman aan de Steenbokstraat in Nijmegen heeft een certificaat hoe om te gaan met ouderen met dementie. © Paul Rapp

Toename dementie: naderende ramp of kan het meevallen?

NIJMEGEN - Een bakje aardbeien. Meer was het niet. Ans Pennings liep het poortje door bij een Albert Heijn-filiaal in Nijmegen, pakte de aardbeien en ging er zo mee weg. Even later zat ze over haar toeren in een politieauto.  ,,Twee agenten brachten mijn vrouw thuis”, vertelt Martien Pennings (74), intussen weduwnaar. ,,Ze was totaal overstuur.”

Meer Nederlanders zullen dementie krijgen. Maar is het onheil zo groot als Alzheimer Nederland het voorstelt? Of kan het ook meevallen? Deel 1 in een serie over dementie.

Pennings ging naar de bedrijfsleider van het Albert Heijnfiliaal en vertelde dat zijn vrouw dementie had. Hij gaf geen krimp. Ans kreeg een boete van ‘dik 200 euro’ en een winkelverbod van een jaar. ,,Ik had het kunnen aanvechten, maar die onrust wilde ik er niet bij. Het waren al zulke fikse jaren”, zegt Pennings.

De gebeurtenis had een enorme uitwerking op zijn vrouw. Dus Pennings vindt het wel sympathiek als winkeliers zich laten trainen in het herkennen van en omgaan met dementie. Daar trekt Alzheimer Nederland hard aan, sinds 2016, toen een  publiekscampagne begon om Nederland dementievriendelijker te maken. 

Intussen zijn in heel het land 1250 trainingen gegeven, aldus  Alzheimer Nederland, waarvan 105 in Gelderland. Niet alleen aan winkeliers, maar bijvoorbeeld ook aan kappers, bankpersoneel, taxichauffeurs en ambtenaren. 

Quote

Ik wil mijn klanten het gevoel geven dat ze hier veilig hun boodschap­pen kunnen blijven doen

Hans Wieleman, Coop
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.