Een medewerker van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen controleert de Vierdaagsetribunes.
Volledig scherm
Een medewerker van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen controleert de Vierdaagsetribunes. © Gerard Verschooten

Toezichthoudende Omgevingsdienst Regio Nijmegen komt zelf onder streng toezicht

NIJMEGEN - De Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN), de grote controleur van onder meer bouwvergunningen, voedsel- en warenzaken voor alle gemeenten in de wijde regio, wordt zelf een beetje onder curatele geplaatst. Zij heeft voor de derde keer op rij veel te veel geld uitgegeven.

Drie keer per jaar een tussenrapportage van de financiële situatie, voortaan eerst een werkplan maken en pas daarna een begroting opstellen plus een nieuw management. 

Die maatregelen moeten er volgens de Nijmeegse wethouder Noël Vergunst voor zorgen dat de ODRN niet opnieuw de begroting ver gaat overschrijden. Ook moet de dienst efficiënter gaan werken, het ziekteverzuim omlaag brengen en daardoor minder dure externe krachten inhuren.

Gemeenten moeten 2,5 miljoen bijpassen

De gemeenteraad eiste gisteravond meer grip op de omgevingsdienst, omdat die voor de derde keer op rij een beroep moet doen op alle aangesloten gemeenten om de tekorten op te vangen. Voor de jaren 2020 en 2021 moeten de gemeenten nu weer 2,5 miljoen euro bijpassen, waarvan ruim een half miljoen door Nijmegen. Verder moeten inwoners hogere leges betalen en gaat het uurtarief voor de opdrachtgevende gemeenten omhoog.

Drie keer per jaar een tussenrapportage

Wethouder Vergunst beloofde ook dat de gemeenten zelf kritischer gaan opereren. De gezamenlijke gemeenten zijn namelijk niet alleen de opdrachtgevers maar tegelijkertijd ook de eigenaren. ,,We zullen ons niet alleen meer als opdrachtgever moeten opstellen maar ons ook verantwoordelijk gaan voelen als eigenaar.” 

De Nijmeegse raad krijgt op haar verzoek voortaan tussenrapportages in april, augustus en november.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.