Volledig scherm
PREMIUM
Krijgen Gelderland en Brabant tolwegen? © Ellen den Hollander

Tolwegen zijn optie voor Gelderland, maar het moet ‘landelijk worden geregeld’

Werkgevers in Brabant pleiten voor tolheffing op snelwegen in die provincie om drukke wegen in de spits te ontlasten. Het kán ook in deze regio een optie zijn, vindt VNO-NCW in Gelderland, maar dan moet dat wel op landelijk niveau worden geregeld.

Quote

Als dit er voor zorgt dat die weg er komt, kom maar op dan

Marcel Hielkema, Voorzitter VNO-NCW Gelderland

Eerder deze week zei Jeroen van Glabbeek, voorzitter van de West-Brabantse afdeling van werkgeversorganisatie VNO-NCW, dat op de drukste wegen in Brabant een speciale snelwegtax moet worden ingevoerd. Hij vindt de tijd rijp voor een op maat gesneden tol, die alleen maar geldt op bepaalde tijden. ,,Om de druk van de spits te halen.”

Dezelfde problematiek, met dichtslibbende wegen, speelt natuurlijk ook in Gelderland, zegt zijn Gelderse collega-voorzitter Marcel Hielkema. ,,Er zijn natuurlijk al tolplannen voor een snelweg in deze provincie”, zegt Hielkema, doelend op de nog door te trekken A15 tussen Bemmel en Zevenaar. ,,Je ziet dat ook de discussie over rekeningrijden weer aan het opkomen is. Inmiddels zeggen ondernemers ook: we moeten door. Precies hetzelfde als met de A15. Als dit er voor zorgt dat die weg er komt, kom maar op dan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Een boomstam in de schroeven of vertekende radarbeelden? Onderzoeksraad vraagt informatie over aanvaring op Waal
  PREMIUM
  video

  Een boomstam in de schroeven of vertekende radarbeel­den? Onderzoeks­raad vraagt informatie over aanvaring op Waal

  NIJMEGEN - Was het een boomstam in de schroeven of werden de radarbeelden verstoord? En waarom maakte cruiseschip Edelweiss ineens zo'n zwiep, waardoor hij dwars kwam te liggen op de Waal? De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft informatie opgevraagd van het onderzoek naar de aanvaring tussen cruiseschip Edelweiss en vrachtschip Forenso die woensdagochtend vroeg gebeurde op de Waal bij Nijmegen.
 2. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
  stem

  Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

  NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.