Volledig scherm

Ton Hendriks koopt Nebo-klooster

NIJMEGEN - Projectontwikkelaar Ton Hendriks heeft twee bijzondere monumenten aan zijn bezit toegevoegd. Hij heeft het Nebo-klooster bij de Heilig Landstichting van corporatie Talis overgenomen en het oude Weeshuis op de Hessenberg van de gemeente Nijmegen.

De nieuwe bestemming voor de twee complexen is nog niet bekend. Hendriks studeert er nog op. Wel is hij al in gesprek met de Regionale Instelling voor Begeleiding op het gebied van Wonen (RIBW).

Het RIBW biedt cliënten met een psychiatrische achtergrond of ernstige psychosociale problemen een veilige plek om te wonen op diverse plekken. Hendriks ziet in het Nebo-klooster een goede mogelijke woonlocatie voor autistische jongeren en ouderen. Eerder zijn in het klooster al honderd kinderen van de jeugdzorginstelling Entréa opgevangen.

Talis kocht het klooster en het landgoed (12 hectare) in 2002 en wilde er na het vertrek van de paters in 2009 hier 61 huurappartementen bouwen en een dertigtal appartementen in het groen, inclusief een ondergrondse parkeergarage. Een project van meer dan 27 miljoen euro. De crisis gooide echter roet in het eten.

Ton Hendriks ziet mogelijkheden voor de huisvesting van een paar honderd mensen in en rond het klooster. Het landgoed wil hij intact houden, al hoopt hij op ruimte voor enkele villa's aan de Sionsweg. Het klooster telt nog drie kapellen met bijzondere muurschilderingen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.